Cum funcționează creierul? 25 curiozități interesante despre creierul nostru

1. Lipsa oxigenului timp de 5-10 minute duce la leziuni ireversibile ale creierului.

2. Creierul se dezvoltă și se adaptează ușor la lucruri noi chiar și la vârsta de 40 de ani. Scăderea activității mentale începe atunci când o persoană împlinește 50 de ani.

3. „Exploatarea” creierului ia până la 20% din oxigenul și sângele conținut în organism.

4. Există un „virus al prostiei”. Schimbă ADN-ul unei persoane în așa fel încât nivelul de inteligență al pacientului scade – activitatea creierului, capacitatea de a învăța și de a memora informații noi scade.

5. În timp ce este treaz, creierul uman produce suficientă electricitate pentru a alimenta un bec mic.

6. Dovedit științific: chiar și o mică utilizare a forței schimbă algoritmii creierului și reduce nivelul de empatie (capacitatea de a empatiza cu emoțiile altei persoane).

7. Receptorii gustativi din corpul uman pot fi găsiți în stomac, intestine, pancreas, plămâni, anus, testicule și… bineînțeles, în creier.

8. Patologul care a efectuat autopsia postumă a lui Albert Einstein… i-a furat creierul și l-a ținut într-un borcan cu alcool timp de 20 de ani.

9. 60% din creierul tău este… grăsime.

11. Creierul uman are aceeași consistență ca și coagul de boabe de tofu.

12. Uitarea este un proces benefic pentru creier. Eliminarea informațiilor inutile ajută sistemul nervos să-și păstreze plasticitatea.

13. Alcoolul nu te ajută să uiți ce ai făcut ieri. Când o persoană se îmbată, creierul pur și simplu blochează capacitatea de a-și crea amintiri despre ceea ce a văzut pentru o perioadă.

14. Sphenopalatine ganglioneuralgia — este denumirea științifică pentru o boală în care doare capul de la consumul rapid de înghețată.

15. Oamenii de știință au descoperit că utilizarea pe termen lung a telefoanelor mobile crește semnificativ riscul de cancer la creier.

16. Lipsa de somn (privarea) afectează creierul în mai multe moduri simultan. Acestea includ luarea proastă a deciziilor și timpii lenți de răspuns.

17. Este nevoie de 6 minute pentru ca celulele creierului să reacționeze la consumul de alcool.

18. Un chirurg poate îndepărta până la jumătate din creier fără a afecta negativ personalitatea sau memoria.

19. Muzica activează aceleași zone ale creierului care sunt responsabile de producția de dopamină în timpul alimentației sau dragostei.

20. Sentimentul de încredere în sine poate fi cauzat de stimularea artificială a unei anumite zone a creierului. În acest caz, nu este nevoie de fapte sau dovezi.

21. Creierul copilului consumă până la 50% din glucoza primită de bebeluș. Acesta este probabil motivul pentru care dorm atât de mult.

22. În 2015, al patrulea cel mai puternic supercomputer din lume i-a luat 40 de minute pentru a simula creierul pentru doar o secundă.

23. Creierul uman este format din 100 de miliarde de neuroni și 1 trilion de celule gliale.

24. În stare de odihnă, creierul consumă 1/5 calorii pe minut.

25. Nu există diferențe în anatomia creierului între persoanele cu și fără autism.