Cum ar trebui să fie viața ta amoroasă: 7 gânduri dure, dar sincere ale lui Sigmund Freud

Este paradoxal că Sigmund Freud este numit cu un cuvânt afectuos – „bunic”. Dintr-un punct de vedere, este clar: Freud este patriarhul psihologiei, fondatorul psihanalizei, un om ale cărui lucrări au fost împărțite în citate. Adică el este „primul, cel mai bătrân, cel mai înțelept”, dar acest bunic nu este unul dintre cei care te va ține în brațe, îți va șterge lacrimile și îți va da bomboane. Declarațiile lui sunt dure și uneori cinice. El a fost cel care a numit dragostea o psihoză temporară. El a fost cel care a declarat ferm: „Sarcina de a face o persoană fericită nu a făcut parte din planul de creare a lumii”.

Iată 7 aforisme dure ale lui Sigmund Freud care îi încântă pe unii și îi revoltă pe alții. Doar câțiva sunt cei capabili să le înțeleagă profund, să le încerce pe ei înșiși și cu ajutorul lor să-și îmbunătățească viața amoroasă.

Despre ceea ce ne unește
Când întâlnim o persoană de care suntem atrași, vrem să credem că a fost trimisă la noi de puteri superficiale. Folosim cuvintele „soartă”, „jumătate” și spunem mereu: „Nu aș exista fără tine”.

Dar ce părere are despre aceasta legendarul psiholog?

„Ne alegem unul pe altul nu întâmplător. Îi întâlnim doar pe cei care există deja în subconștientul nostru.”

Nu o întâmplare sau destinul îi împinge pe oameni unul spre celălalt. Educația noastră, mediul, circumstanțele vieții, relațiile cu părinții – tot ceea ce formează o personalitate, a format în subconștient un portret al unui partener ideal. Persoana iubită ni se pare un suflet pereche pentru că am căutat și am găsit în ea o reflectare a noastră:

„Dacă iubesc o persoană, trebuie cumva să merite dragostea mea. Merită doar dacă este atât de asemănătoare cu mine și dacă este atât de perfectă ca mine.”

Se spune că persoanele cu caractere diferite se atrag. Nu crede! Te poți îndrăgosti de o persoană cu un alt statut social și educație nu pentru mult timp. Finalurile fericite în astfel de povești sunt posibile într-o comedie romantică, dar nu și într-un manual de psihologie. Dacă ești în căutarea unui partener, nu uita că te cauți pe tine însuți. Poate că atunci întâlnirea mult așteptată se va întâmpla mai repede.

Cum să construiești relații
Și iată un sfat foarte valoros pentru cei care au găsit deja dragostea și încearcă să o păstreze:

„Într-o relație de dragoste, nu vă puteți învinovăți reciproc, deoarece acest lucru poate duce doar la înstrăinare unul față de celălalt. Dacă există dificultăți, acestea trebuie depășite.”

Mamele, dar mai ales bunicile, ne îndeamnă să compătimim soțul. Dar dacă să îți compătimești soțul în mod direct, să-l protejezi de propriile pretenții, insulte, așteptări – acest lucru nu va întări familia. Tăcerea duce la înstrăinare, iar probabilitatea de a te despărți după un scandal de mare amploare este mult mai mică decât probabilitatea ca să pleci fără a explica nimic.

Despre o latură foarte importantă a iubirii
Este dificil să vorbești despre Freud fără a atinge părerile sale despre latura intimă a relațiilor:

„Tot ceea ce faci în pat – este frumos și absolut corect. Atâta timp cât vă place amândurora. Dacă există această armonie, atunci tu și numai tu ai dreptate, iar toți cei care te condamnă sunt perverți.”

Despre manipulare
Și iată o frază plină de umor, un mic sfat de la marele psiholog, care poate fi folosit foarte serios: în dragoste, într-o carieră, în orice. Ia aminte de acest sfat și vei obține multe de la adversarul tău, oricine ar fi el. De asemenea, ia aminte de sfat și pentru a nu fi manipulat:

„Când sunt criticat, mă pot apăra. Dar sunt neputincios împotriva laudei.”

Despre importanța iubirii
Și totuși, Freud nu era atât de cinic. Deși a „disecat” dragostea, nu a negat-o. Și de mai multe ori a vorbit despre marea putere a acestui sentiment:

„Cât de îndrăzneț și de încrezător devine cineva care dobândește convingerea că este iubit.”

„Un bărbat care a fost favoritul de necontestat al mamei sale poartă de-a lungul întregii vieți un sentiment de victorie și încredere în noroc, care de multe ori duc la un adevărat succes.”

Iubește-ți copiii! Iubiți-vă unul pe altul și nu vă sfiiți să exprimați aceste sentimente – ele îi inspiră pe cei cărora le sunt direcționate. Acest lucru este scris nu numai în romanele lui Dumas, ci și în studiile serioase ale psihicului uman – lucrările lui Sigmund Freud.