Copii fără copilărie: 10 Greșeli ale părinților contemporani!

Atunci când am devenit mamă, toți în jurul meu îmi dădeau mii de sfaturi despre cum ar trebui să-mi iubesc copiii. Dar eu niciodată nu îi ascultam. Pentru că foarte puțini oameni știu de fapt, cum să educe copii nu doar ascultători, dar și fericiți.

Vă îndemn să vă asumați responsabilitatea în acest sens. Prima prioritate ar trebui să fie copiii fericiți, și nu copiii ascultători. Mulți părinți se îngrijorează atât de mult de copiii lor, încât nu le permit să cadă și să cunoască cu adevărat lumea din jur. Regula mea preferată pentru părinți sună în felul următor: „Pregătiți-vă copilul pentru drum, dar nu-i luați posibilitatea de a merge pe el de sine stătător.”

Greșeală Nr. 10: Părinții se închină copiilor lor

Mulți dintre noi se străduie să fie părinți ideali. Copiii noștri cresc în condiții mult mai bune, decât am crescut noi. Le îndeplinim dorințele și capriciile. Problema este însă, că copiii încep să gândească că întreaga lume se rotește în jurul lor. Iar data viitoare când copilul nu obține ceea ce vrea, el devine foarte supărat.

Nu trebuie să ne închinăm în fața copiilor noștri. Trebuie doar să îi iubim. Nu vă temeți să le spune-ți „Nu” atunci când este nevoie!

Greșeala Nr. 9: Părinții cred că copiii lor sunt perfecți

Aud adesea de la specialiștii care lucrează cu copiii, că mulți părinți sunt complet nepregătiți să accepte critici sau comentarii negative despre copiii lor. De îndată ce îi critică cineva, părinții intervin imediat cu un val de respingere sau chiar agresiune.

Dacă profesorii de la școală vă spun că copilul se comportă urât sau are o problemă, trebuie să trageți concluziile corecte și să faceți totul pentru a o soluționa.

Greșeala Nr. 8: Întreaga lor viață se rotește în jurul copiilor

Ne mândrim cu copiii noștri. Atunci când au reușite suntem mai fericiți, decât dacă ar fi succesele noastre. Dar totul trebuie să aibă o limită. Părinții trebuie să aibă propria lor viață, propriile interese și propriile succese. Copiii au nevoie de un model potrivit. Fiți acel model!

Greșeala Nr. 7: Părinții decid totul în locul copilului

Desigur, nu ne dorim ca copilul nostru să ajungă într-o situație proastă. Desigur, ne dorim să ne respecte, pentru că încercăm să-i oferim o viață mai bună.

Problema este însă că un astfel de copil nu știe să gândească independent. Nu decideți pentru copilul vostru cine ar trebui să fie și ce ar trebui să facă. Aceasta nu este o manifestare a dragostei de care are nevoie copilul.

Greșeala Nr. 6: Educație competitivă

Fiecare părinte își dorește ca copilul lui să fie cel mai bun dintre toți. Să învețe cel ma bine, să arate cele mai bune rezultate. Mulți exagerează în acest sens, iar copilul începe să perceapă toată viața drept o competiție nesfârșită. Dar viața noastră nu este doar sudoare și luptă. Viața este, de asemenea, bucuria realizării momentului actual.

Greșeala Nr. 5: Părinții își lipsesc copiii de copilărie

Cu cât mai fericită va fi copilăria copilului vostru, cu atât el va crește mai fericit. Cea mai sigură modalitate de a-l priva pe copil de copilărie este să-l încarci cu teme, cursuri suplimentare, sport, muzică, limbi străine etc.. Părinții nu trebuie să uite, că fiecare are dreptul la o copilărie lipsită de griji.

Greșeala Nr. 4: Părinții își doresc un copil „corect” și nu unul „adevărat”

Începem să construim planuri legate de copilul nostru, înainte ca acesta să se nască. Visăm că el va crește și va reuși să obțină mai multe, decât noi.

Însă, ironia constă în faptul că noi nu putem avea acel copil ideal la care visăm. Dăm naștere acelui om unic posibil pe care îl putem avea anume noi. Nu încercați să schimbați ceva în copiii voștri. Nu îi impuneți să devină cei, care ar trebui să devină după părerea voastră.

Greșeala Nr. 3: Părinții uită că faptele sunt mai importante decât vorbele

Cu toții dorim să fim ideali în ochii copiilor noștri. Știm, că trebuie să fim un model demn pentru copiii noștri. Dar uităm că instrucțiunile morale funcționează într-un singur caz: dacă le respectăm singuri.

Data viitoare, când veți certa copilul pentru că a făcut ceva greșit, întrebați-vă: poate copilul a văzut asta la voi?

Greșeala Nr. 2: Părinții judecă alți părinți după copiii lor

Atunci când întâlnim undeva un copil needucat, atunci ne gândim automat, că el are părinți răi. Dar acest lucru este greșit. Nu există adulți perfecți și copii „din plastilină”. În lumea asta nu există nimic perfect, precum și nimic fără speranță. Nu avem niciun drept să judecăm alți părinți.

Greșeala Nr. 1: Subestimarea caracterului

Fiecare copil are propriul caracter și busola morală interioară. Aceste lucruri înseamnă mult mai mult decât încercările părinților de a-și transforma copilul într-o persoană ideală. Nu încercați să-l învățați după modelele scrise în cărți. Fiecare are nevoie de o abordare proprie. Principalul lucru de care trebuie să aveți grijă este caracterul. Singurul mod de a lăsa copilul să-și călească caracterul este să-i oferiți mai multă libertate. Nu-l ascundeți de lumea reală. Nu lăsați dragostea să devină o închisoare pentru el!