Află aceste 5 adevăruri despre creier și viața ta nu va mai fi la fel

Creierul uman este o minune. El ne permite să gândim cu viteză incredibilă, crează noi legături chimice, stochează o cantitate enormă de informații. Dar iată 5 adevăruri despre modul lui de funcționare, care îți pot schimba viața. Le aflăm de la neurologul Jeremy Bennett.

1. Creierul nu face diferență între realitate și imaginație

Creierul reacționează în aceeași măsură la toate gândurile tale. În acest sens el nu vede diferență între realitatea obiectivă și fanteziile tale. Dacă nu crezi, poți încerca următorul experiment.

Închide ochii și imaginează-ți cum o persoană dragă a nimerit în accident. Încearcă să vizualizezi situația cât mai detaliat. Peste un timp vei simți o durere în burtă – primul semn de anxietate. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că hipotalamusul, care răspunde de frică, determină organismul să producă hormonul stresului – cortizolul.

Același lucru se întâmpla și când vezi lumea în roz. În acest fel te simți mai des fericit, pentru că organismul produce mai multă serotonină ( hormonul fericirii). Să știi că orice gând frumos sau plan de viitor ne poate îmbunătăți starea fizică chiar acum.

2. Vezi ceea la ce te gândești cel mai mult

Orice lucru la care te-ai gândi devine baza experienței tale. De exemplu, dacă îți vei cumpăra o mașină, vei începe să observi prin oraș tot mai multe mașini de aceeași marcă.

De ce important să știi asta? Pentru că poți ieși din orice situație de stres, dacă îți vei reseta modul de gândire.

3. O mare parte din timp creierul tău funcționează în regim de autopilot

Creierul uman generează în medie 60 de mii de gânduri pe zi. Însă peste 40 de mii dintre ele le-ai avut în cap și cu o zi înainte. Iată de ce este atât de ușor să nimerim în această capcană de percepție negativă a vieții. Și iată de ce trebuie cât mai des să schimbăm anturajul și să trecem prin experiențe noi.

Gândurile negative crează stres și anxietate chiar dacă nu există un motiv real pentru ele. Ele ne distrug și imunitatea, care este nevoită să reacționeze la asta.

4. Este necesar să ne deconectăm uneori

Ai putea să te scufunzi la propriu în această mare de gânduri negative. De aceea trebuie să te deconectezi periodic: asta o să ofere un respiro sistemului imunitar, te va face mai sănătos și mai fericit.

Cea mai bună metodă de deconectare este meditația. Ea o să te ajute să-ți transformi conștientul într-un instrument util și eficient.

Iar în ceea ce privește vacanțele, optează pentru odihna activă.

5. Îți poți modifica creierul, la propriu

Atunci când te concentrezi pe o anumită activitate, tu îți determini creierul să genereze activ noi legături. Acest proces este numit de către biologi neuroplasticitate.

Iată cum funcționează. Dacă vei crede că nu ești în stare să slăbești, cu timpul îți vei consolida acest gând. Iar dacă vei schimba acest gând cu „Sunt într-o formă fizică bună”, creierul tău va crea zilnic noi legături neurale. Astfel vei începe să observi tot mai multe posibilități care te vor ajuta să aplici această idee în realitate.