
Simbolul anului 2019 este Porcul de Pământ. În acest articol îți propunem câteva idei descrise pas-cu-pas pentru a confecționa un purceluș deosebit cu mâinile tale.
Un porcușor drăgălaș poate deveni un suvenir frumos, un cadou handmade prețios sau o compoziție deosebită pentru copilul tău la grădiniță. Așadar, dacă ești gata, să începem!
1.Papier-mache: un porc – pușculiță
Pentru a confecționa un purceluș hazliu în formă de pușculiță poți utiliza hârtie igienică sau ziare, chit acrilic, vopsele acrilice, adeziv PVA, un balon, un rulou de folie de aluminiu.
Mai întâi de toate umflăm balonul. Apoi, aplicăm câteva straturi de bucăți de ziar sau hârtie înmuiate în adeziv PVA și apă – astfel, încât pușculița noastră să nu fie moale, ci destul de rezistentă. Lăsăm totul să se usuce.
Într-un vas de plastic pregătim amestecul pentru papier-mache: rupem în bucăți mărunte hârtia igienică sau șervețele de hârtie și adăugăm adeziv PVA. Amestecăm bine! Masa obținută o aplicăm pe viitoarea pușculiță.
Atunci când carcasa se va usca bine, trebuie să spargem atent balonul și să-l scoatem. Acum trebuie să acoperim gaura rămasă: pentru asta avem nevoie de lipici. Nu uita să lași un orificiu dreptunghiular, pe unde vei pune monedele.
Împărțim ruloul de la folie în 4 bucăți egale – acestea vor fi picioarele purcelușului. Le fixăm cu ajutorul lipiciului. Apoi aplicăm papier-mache. Interiorul picioarelor trebuie umplut cu ceva greu, astfel porcul nostru va fi mai rezistent.
Din folie de aluminiu confecționăm nasul purcelușului, iar sub el trebuie să formăm gura.
După care, modelăm ochii și urechile – le poți confecționa din rămășițele de papier-mache.
O sârmă flexibilă va servi drept codiță pentru purcelușul nostru. După ce lucrarea se va usca foarte bine, ea trebuie tratată de mai multe ori cu chit acrilic, apoi ștearsă cu o cârpă umezită – astfel suprafața va fi uniformă.
Purcelușul este gata de a fi vopsit! Mai întâi aplicăm vopseaua mai întunecată.
Apoi – cea de culoare roz, ca etapă de finisare. Ultimul pas – pe suprafețele proeminente aplicăm vopsea albă. Pușculița noastră este gata!
2.Purceluș din hârtie colorată
Pentru a confecționa un astfel de suvenir din hârtie, vom avea nevoie de: creion și cariocă de culoarea neagră, riglă, hârtie de culoare roz și roșie, precum și argintie, capsator și clei, ochi pregătiți în prealabil din plastic, panglică pentru decorare.
Se taie un dreptunnghi din hârtia colorată. Unim marginile cu ajutorul cleiului sau capsatorului astfel, încât să obținem corpul de bază – un tub înalt și lat.
După care, confecționăm baza pentru față: luăm hârtie de culori diferite, decupăm un cerc mai mare – capul purcelușului, și două triunghiuri mai mici – urechile, de altă culoare facem botișorul – un oval mai mic. Ochii pot fi din plastic, pregătiți în prealabil.
Unim detaliile. Cu ajutorul cariocii, desenăm elementele care lipsesc: nările și gurița care zâmbește.
Pentru burta purcelușului vom folosi o hârtie de culoare argintie, iar pentru piciorușe și coadă – de culoare roșie.
Lipim toate detaliile și legăm la gât o panglică frumoasă. Purcelușul este gata să-ți împodobească brăduțul sau masa de la birou.
3.Purcelușul în curte
Pentru a efectua o astfel de compoziție vei avea nevoie de:
-o sticlă goală din plastic de 0,5 litri;
-ochi din plastic;
-4 capace din plastic;
-O bucată de material alb și din fetru de culoare roz;
-O sârmă flexibilă;
-Hârtie colorată;
-Câteva scobitori din lemn pentru frigărui;
-O bobină de ață;
-Un capac de la o cutie de încălțăminte;
-Guașă de culoare roșie și albă;
-Adeziv cald;
-Pietricele, ghinde și crenguțe.
Pentru început, pregătim curtea: luăm capacul de la cutie și îl întoarcem cu partea interioară în sus. Fixăm numărul necesar de scobitori pe întregul perimetru. Acoperim partea interioară cu hârtie de culoare verde. Împletim cu ajutorul scobitorilor pentru frigărui un gărduț. În curte aranjăm pietrele, ghindele și crenguțele.
Apoi, confecționăm purcelușul din sticla de plastic: se taie în câteva părți, ca în imaginea de mai jos. Se unește gâtul sticlei cu partea de jos cu ajutorul cleiului fierbinte.
Cu ajutorul foarfecii facem gura. Acoperim sticla cu material și fixăm într-un nod la gura sticlei:
Apoi confecționăm botișorul purcelușului cu ajutorul unui cerc din carton, în felul următor:
Din același material confecționăm și codița:
Din fetru alb facem urechile și le fixăm pe cap:
Picioarele le putem face din patru capace din plastic, acoperite cu același tip de material:
Amestecăm guașa de culoare roșie și albă, astfel încât să obținem culoarea roz. Vopsim purcelușul în mod uniform. După ce lucrarea se usucă, încleiem ochii și nările. Purcelușul este gata să meargă în curte!
Puțină răbdare, îndemânare și atenție – și vei reuși de sine stătător să confecționezi un purceluș la fel de drăgălaș.
Iată încâ câteva idei, cum să faci un purceluș cu ajutorul firelor de ață, niște cuie și un ciocan:
Purcelușul – suvenir este un cadou care nu va lăsa pe nimeni indiferent, aducând noroc și emoții pozitive tuturor!