“Cheltuie bani nu pe lucruri, ci pe impresii”: iată de ce poate fi o capcană

Puțini oameni pot argumenta faptul de ce ei dedică mult timp muncii, uitând de restul, astfel ne lipsim de multe lucruri importante și interesante. Pe de altă parte, dacă vom lucra mai puțin, ne vom permite mai puțin … Sau mai mult?

Amintiți-vă de timpurile când orele suplimentare erau în ordinea lucrurilor? Se credea că este singura modalitate de a câștiga cinstea față de angajator, respectul față de ceilalți și bonusurile financiare. Ca urmare, acest fapt a devenit o normă. Din fericire, treptat, atitudinea față de munca suplimentară se schimbă.

Și eu am lucrat foarte mult, acum câțiva ani, serviciul făcea parte aproximativ două treimi din timpul meu. Dar este în trecut: astăzi serviciul face parte aproximativ un sfert din viața mea. Desigur, venitul meu a scăzut, din fericire, nu proporțional. În mod ciudat, s-a dovedit a fi pentru binele meu. Am început să fac cumpărături mai conștient, deja nu mai cumpăr lucruri inutile, ca rezultat, am început să mă simt mult mai bine.

Folosim în mod activ resursele naturale pentru a supraviețui. Dar nu putem doar să luăm de la natură, lăsând în urmă doar un munte de gunoi. Este un schimb inegal. În plus, populația planetei este în continuă creștere, iar deșeurile devin din ce în ce mai multe. Adesea cumpărăm nu doar pentru a supraviețui.

Eu nu eram o excepție: nu puteam trece pe lângă noua colecție de haine sau să rezist tentației de a mă înconjura cu lucruri frumoase. Mai întâi mă bucuram de faptul că posedam acea haină și apoi simțeam goliciune în suflet.

Așa că am decis să cumpăr mai puține bunuri și să trăiesc mai ecologic, dar am compensat acest lucru prin creșterea impresiilor. Sunt mult mai valoroase decât lucrurile, nu? Impresiile, aventurile și experiențele noi se ajută reciproc, interacționeză între ele, devin bază pentru amintirile plăcute. Dacă apărea posibilitatea să merg undeva sau să încerc ceva nou, nu am ezitat să o fac. Când a ajuns momentul să am mai mult timp liber, elementele de cheltuială s-au schimbat: zborul către țările noi au început să ocupe o parte principală din viața mea.

Mi-am dat seama că nu este absolut necesar să sari într-un avion și să zbori jumătate de lume pentru a te îmbogăți spiritual.

Este adevărat că nu numai am călătorit, dar și am împărtășit fotografii activ pe rețelele sociale. Mi se părea că, dacă nu le arăt altora “dovezile” că am văzut locuri noi, experiența mea va fi lipsită de valoare. Se pare că, am căzut în capcană.

Apoi, într-o zi am înțeles: călătoria este, de asemenea, o marfă. Și, ca orice alt produs, acesta dăunează mediului și culturii țărilor pe care le vizităm. Gândindu-te la faptul cum să câștigi bani pe turiști, mulți au pierdut din vedere că acest lucru se va răsfrânge asupra lor. Da, călătoria extinde orizonturile și contribuie la o mai bună înțelegere a culturii străine, dar nu vorbim despre un schimb egal: turistul consumă cultura străină, dar nu oferă prea multe în schimb.

Este ecologic să călătorești? Nu cred.

Mi-am dat seama că nu este absolut necesar să sari în avion și să zbori jumătate de lume pentru a te îmbogăți spiritual. Dincolo de prag, mă așteaptă un univers necunoscut, despre care nu am idee. Eram atât de absorbită de alegerea apartamentului unde unde am stat în călătorie și de prelucrarea fotografiilor, încât nu am observat ce se întâmplă sub nasul meu.

Așadar, acum intenționez să descopăr o lume care este la o distanță mică de mine: să comunic cu vecinii, să călătoresc prin satele țării. Va fi această experiență mai puțin interesantă? Nu cred. Dar schimbul de senzații va deveni mai benefic!