Ceea ce au găsit savanții la fundul oceanului distruge toate miturile antice!

Pe lângă legendara și misterioasa Atlantidă (despre care știe toată lumea, dar nimeni până când nu a găsit-o ), mai există încă o sută de mituri și legende care pretind că sunt adevărate. Deci, unul dintre aceste mituri a fost confirmat, și anume, arheologii au găsit orașul dispărut Heraklion!

Se crede că anticul Heraklion a fost distrus de un cutremur puternic și a dispărut de pe fața pământului peste noapte. Aceasta este similitudinea mitului cu legenda Atlantidei, care, de asemenea, a dispărut în câteva ore. Și acum, după milenii, orașul legendă a fost descoperit.

Ruinele au fost descoperite de cercetători sub coloana de apă și praf la o adâncime de aproximativ 10 metri în Golful Abukir, care este la aproximativ trei kilometri depărtare de coasta Alexandriei. La una dintre scufundări, arheologul francez Frank Godeau a dat peste o placă de granit negru, pe care era sculptat alb pe negru cuvântul “Heraklion” .

Pe lângă stela bine conservată, au fost descoperite mii de alte obiecte care nu au lăsat nici o îndoială că acesta este orașul legendar despre care puțin este cunoscut contemporanilor, deși apare adesea în lucrările anticilor. Diodorus a scris că Hercule, fiul lui Zeus, a blocat curgerea Nilului și astfel a salvat viețile oamenilor care trăiau pe malurile sale. În semn de recunoștință, locuitorii au ridicat un templu dedicat eroului și au numit orașul în cinstea sa.

Orașului Heraklion avea un rol important fiind portul principal de la gura Nilului. Locuitorii orașului erau bine educați datorită contactelor cu comercianții străini și cu marinarii care frecventau orașul în drum spre Egipt. Principalul templu al orașului a fost dedicat zeului Amon.

Dar într-o zi, Heraklion a dispărut. În secolul I î.Hr. e. a fost un cutremur puternic care la distrus cu totul. Majoritatea localnicilor au murit, supraviețuitorii au fugit, aruncându-și toate bunurile. Apoi ruinele au acoperit apa, iar orașul sa transformat într-un mit …

Lângă zidurile distruse, arheologii au găsit trei statui uriașe de granit roz, care se presupune că s-au prăbușit în timpul cutremurului. Două statui îi descriu pe Faraon și soția lui. A treia statuie este Hapi, zeul egiptean al revărsării Nilului.

În interiorul templului principal se află un mormânt monumental de granit roz, acoperit cu hieroglife. Partea superioară a acestuia este încă dificil de citit, însă o traducere preliminară a textului din partea inferioară demonstrează că acesta este, fără îndoială, templul din Heraklion.

Dar cea mai impresionantă este stela de granit negru de doi metri – o copie aproape completă a stelei găsite în 1899. Acesta este primul caz de duplicare a otelurilor din Egiptologie. Textul de pe stelă este din Nokratzha, care este acum în Muzeul Egiptean din Cairo, spune că Faraon Noctanebus I impunea o taxă de 10% pentru meșterii greci.

Textul se termină cu cuvintele: “Să fie sculptată pe o stelă ridicată în Nokrazhe, pe malul Canalului Anu”. Stela găsită recent nu diferă de prima, cu excepția ultimei propoziții, care spune: “Să fie sculptată pe o stelă instalată la intrarea în marea greacă din Heraklion-Tonis”.

Căutarea subacvatică tocmai a început, iar grupul Gojiot a găsit deja o varietate de elemente diferite. Toate datează din secolul I î.Hr. e. și mai devreme și sunt în stare foarte bună, deși au fost sub apă timp de 2000 de ani. S-au găsit cercei de aur, brățări, știfturi, inele, sute de monede, care au doar o mică suprafață zgâriată …

Distribuiți această poveste altora! La urma urmei, nu în fiecare zi arheologii găsesc orașe dispărute și chiar acoperite cu mituri antice. Și așteptăm cu nerăbdare noi descoperiri din Heraklion, care ne pot spune multe lucruri noi!