
Dacă te trezești în mod regulat cam la aceeași oră, înseamnă că trupul tău îți trimite semnale. Nu le ignora – ascultă-le.
De ce ne frământăm și ne învârtim ore în șir în pat, incapabili să adormim sau ne trezim la miezul nopții? În medicina tradițională chineză, se crede că răspunsul la această întrebare depinde de momentul specific în care o persoană se trezește la miezul nopții și nu mai poate adormi sau adoarme cu dificultate după un timp. Somnul joacă un rol deosebit: este considerat unul dintre cele mai importante aspecte ale bunăstării fiziologice și psihologice. De asemenea, se știe că diferite organe ale corpului uman stimulează anumite emoții și stări de spirit.
În China, există chiar și o teorie specială – Shen, care explică ciclurile somnului nostru, în funcție de gânduri, conștiință și funcții mentale. Shen (神) sau teoria spirit-minte, permite ființei noastre interioare să se conecteze cu lumea exterioară, iar lumea exterioară la ființa interioară. Acest concept chinezesc este cel care ne face în mod normal conștienți și alerți în timpul zilei și care devine inactiv în timpul somnului. Răspunzătoare de acest proces este inima și astfel acest schimb dintre spirit și minte trebuie să aibă loc și în timpul somnului, dar acest lucru nu se întâmplă din cazul insomniei.
Conform acestei teorii, corpul și mintea noastră au fost concepute să urmeze un ritm natural de somn. Ar trebui să fim într-o stare de somn noaptea când ne odihnim și, dimpotrivă, să fim treji și activi în timpul zilei. Când anxietatea apare în timpul odihnei, Shen-ul nostru este suprastimulat, ceea ce provoacă probleme de somn.
Dacă te trezești în mod regulat cam la aceeași oră, înseamnă că corpul tău trimite semnale. Nu le ignora – ascultă-le.
În funcție de momentul în care te trezești noaptea, un anumit organ încearcă să te contacteze. Iată ce înseamnă când te trezești la ore diferite în timpul nopții:
Probleme de a adormi între orele 21.00 și 22.00 – ești stresat, chiar dacă nu observi sau te prefaci că totul este în regulă.
Suntem în permanență într-o stare de multitasking: ne gândim și ne facem griji de zece lucruri în același timp, încercând să îndeplinim mai multe sarcini în același timp. Nici măcar un supraom nu poate rezista unui asemenea ritm! De aceea, când te bagi în sfârșit în pat și lași capul pe pernă, gândurile și anxietățile încep să-ți atace mintea din toate părțile. Și acest lucru face dificilă relaxarea completă.
Probleme la locul de muncă, pregătirea copiilor pentru școală dimineața, planificarea pentru ziua următoare și îngrijorarea cu privire la ce să faci dacă lucrurile merg prost, lista poate continua și mai departe…
Care este calea de ieșire din această situație? La urma urmei, nu vă puteți obliga: „Calmează-te și adormi!” Asta nu funcționează. Dar există o cale de ieșire și nu necesită costuri sau eforturi colosale. Practică meditația înainte de culcare! Nu trebuie să fii un guru pentru a face asta – oricine poate medita, chiar și cineva care nu a mai făcut-o niciodată. Meditația ajută corpul și mintea să intre într-o stare de pace și seninătate. Acest lucru ajută la calmarea după o zi plină. De exemplu, puteți începe prin a asculta muzică liniștitoare cu o jumătate de oră înainte de culcare. Acest lucru reduce activitatea creierului pregătește ușor pentru o noapte lungă de odihnă. Respirați încet și profund în același timp pentru a vă încetini ritmul cardiac.
Vă treziți între orele 23.00 și 1.00 -te confrunți cu suferință emoțională severă.
Medicina tradițională chineză atribuie această perioadă de timp vezicii biliare, care este organul asociat cu emoțiile noastre.
Se crede că vezica biliară este responsabilă pentru pasiunea noastră pentru viață, încrederea și dorința de a acționa. Când acest organ este echilibrat, ne simțim fericiți și mulțumiți. Dar dacă nimic nu te inspiră și nu-ți provoacă pasiune, dacă eziți constant și amâni, atunci vezica biliară nu funcționează sincronizat și armonios. Drept urmare, ea încearcă să vă „transmită” acest lucru.
Vă treziți între 1 și 3 dimineața – ești nervos, cu sau fără motiv
De exemplu, iubitul tău a uitat pentru a suta oară să pună vasele deoparte, darămite să le spele? Sau o colegă de serviciu care-ți este antipatică se laudă că a fost promovată? Sau ți-a tăiat cineva calea azi dimineață în timp ce conduceai spre job?
Da, ești supărat. Și dacă te-ai enervat toată ziua, pur și simplu nu te poți opri – nu e de mirare că te-ai trezit la miezul nopții. Furia asta te-a trezit. Iar furia este asociată cu ficatul.
Când sunteți copleșit de resentimente adânc înrădăcinate, acestea se acumulează în ficat în timp. De aceea, atunci când încerci să dormi noaptea, corpul tău îți amintește că resentimentele te mănâncă literalmente. Le porți ca niște pietre grele, iar aceasta este o povară exorbitantă care îți împiedică nu numai somnul, ci și viața. Pentru a ieși din acest cerc vicios, trebuie să realizezi că trebuie să înveți cum să-ți exprimi emoțiile. Să exprimi de ce ești nemulțumit, ce te irită, ca să nu mai eliberezi energie negativă. Astfel devine mai ușor: să trăiești, să respiri, să adormi.
Este foarte important să nu păstrezi nimic în tine, altfel „trezirile de noapte” sunt garantate. Vorbește ceea ce te îngrijorează, deschide-te oamenilor, nu-ți fie teamă să fii considerat o persoană nepoliticoasă sau plictisitoare: ai tot dreptul să-ți stabilești propriile limite și să ceri de la oameni să nu le încalce. Desigur, în același timp, cu toții trebuie tratați cu respect.
Vă treziți între 3 și 5 dimineața – Forțele Superioare încearcă să vă spună ceva
În medicina tradițională chineză, plămânii sunt responsabili pentru mișcarea energiei în tot corpul, precum și pentru apărarea imunitară. Ei sunt, de asemenea, cunoscuți pentru a semnala durerea și depresia.
Dacă treci printr-o perioadă dificilă din viața ta și nu pari să vezi o cale de ieșire din această situație, atunci este posibil ca Forțele Superioare să-ți vorbească. Prin urmare, când te trezești dimineața la această oră, încearcă să te relaxezi, să respiri și să te rogi. Trebuie să înțelegeți și să realizați ceva – deschideți-vă către Forțele Superioare și aflați ce vă transmit.
Vă treziți între orele 5 și 7 – ai blocaje emoționale de care poate nici măcar nu ești conștient.
Dacă te trezești în timpul nopții la această oră, intestinele tale sunt hiperactive. Lumea noastră este imperfectă și nimeni nu a promis că va fi totul roz. Desigur că nu avem parte doar de bucurie și ne simțim mereu fericiți, există momente în care mai și suferim. Experiențele neplăcute te pot determina să te retragi și să te bazezi exclusiv pe tine pentru a evita durerea și dezamăgirea.
Dacă vă este greu să vă deschideți față de alte persoane sau nu puteți renunța la o anumită persoană, poate apărea un dezechilibru la nivelul intestinului gros. Scopul principal al intestinului este de a scăpa de ceea ce corpul nostru nu are nevoie. Funcția fizică a acestui organ este strâns legată de funcția aspectului spiritual. Scopul emoțional al intestinului este să „renunțe la acele lucruri care nu ne mai servesc”.
Așadar, dacă vă treziți regulat noaptea sau adormiți cu greu, medicina chineză vă poate ajuta să înțelegeți de ce se întâmplă acest lucru și cum să remediați problema.