![preview-17805610-1200x630-99-1550695006[1]](https://povestiri.net/wp-content/uploads/2019/05/preview-17805610-1200x630-99-15506950061.jpg)
Cercetătorii germani au făcut un studiu pe 500 de persoane de peste 70 de ani, din Germania, și au ajuns la concluzia că bunicii care își îngrijesc nepoții tind să trăiască mai mult decât seniorii care nu au grijă de alte persoane. Vorbim doar de ajutorul ocazional, pentru că altfel, custodia cu normă întreagă poate avea un efect negativ asupra sănătății în cazul bunicilor.
Jumătate dintre bunicii care se ocupau de nepoți încă mai trăiau zece ani după interviul inițial. În schimb, aproximativ jumătate dintre participanții care nu au ajutat pe alții au decedat în termen de cinci ani de la începerea studiului. Un alt studiu arată că persoanele care au copii trăiesc mai mult decât cele care nu au moștenitori.
„A nu avea nici un contact cu nepoții poate avea un impact negativ asupra sănătății bunicilor. Această legătură ar putea fi un mecanism adânc înrădăcinat în trecutul nostru evolutiv, când ajutorul pentru îngrijirea copiilor a fost crucial pentru supraviețuirea speciei umane”, a spus autorul principal al studiului, Sonja Hilbrand.
Un alt studiu a demonstrat ca oamenii care traiesc izolat si se simt marginalizati au probleme in a-si desfasura activitatile de zi cu zi, le scade mobilitatea, iar sanatatea li se deterioreaza mai usor.
Relatia bunic-nepot, mai importanta decat iti imaginezi. Oamenii de stiinta au demonstrat totodata ca elevii de clasa a cincea sau a sasea care au o relatie solida cu mama lor se simt mai putin singuri, au prietenii mai solide si sunt acceptati mai usor de anturajul lor, in comparatie cu cei instrainati de mama lor. In urma cu 3 ani, un studiu desfasurat in Boston a analizat efectele pe care bunicii si a nepotii le au unii asupra celorlalti, daca exista o relatie bine consolidata.
Studiul a implicat 374 de bunici si 356 de nepoti adulti, iar datele au fost culese pe parcursul a 19 ani, din 1985 pana in 2004.
Autorii studiului au descoperit astfel ca relatiile mai puternice dintre bunici si nepoti reduc simptomele de depresie in ambele tabere. Totodata, oamenii de stiinta au mai descoperit si faptul ca, doar in ceea ce-i priveste pe bunici, simptomele de depresie se accentuau atunci cand primeau ajutor, insa nu aveau pe cine sa ajute si ei, la randul lor.
Astfel, concluzia trasa de cercetatori a fost ca bunicii prefera mult mai mult sa ofere decat sa primeasca. Isi doresc sa fie implicati in viata nepotilor lor.
Autorul studiului trage un semnal de alarma, in acest sens:
„Parintii ar trebui sa fie constienti de rolul de „paznici” ai relatiei dintre bunici si nepotii lor.
Ar trebui sa mai fie constienti si de potentialul bunicilor de a fi o resursa nepretuita in viata copiilor lor, mai ales daca familia trece printr-o schimbare, precum divortul sau refacerea vietii.
Uneori copiii simt ca se pot exprima mai usor in fata bunicilor lor si le pot impartasi mai multe din problemele si dilemele lor.”
In concluzie, daca esti parinte, retine ca bunicii sunt foarte importanti in viata copiilor tai. Ar trebui sa mediezi relatia dintre cele doua generatii si astfel familia va fi mai fericita, per total.