„Avem o mai medicină bună, dar o sănătate mai rea.” George Carlin, despre paradoxurile în care o să te regăsești

Atunci când i-a decedat soția, celebrul satiric George Carlin a scris o scrisoare deschisă extrem de impresionantă, care rămâne actuală și astăzi.

„Paradoxul timpurilor noastre este că avem construcții până la nori și răbdare până la pământ, magistrale largi și viziuni înguste.

Cheltuim mai mult, dar avem mai puțin, cumpărăm mai mult, dar ne bucurăm mai puțin.

Avem case mai încăpătoare, dar familii mai mici, avem mai mult confort, dar mai puțin timp.

Avem mai multe studii, dar mai puțină rațiune, avem cunoștințe mai vaste, dar apreciem mai prost situațiile, avem mai mulți experți, dar și mai multe probleme, avem o medicină mai bună, dar o sănătate mai rea.

Consumăm prea mult alcool, fumăm prea mult, cheltuim iresponsabil, râdem insuficient, conducem prea rapid, ne înfuriem prea ușor, mergem la culcare prea târziu, ne trezim prea obosiți, lecturăm prea puțin, privim televizorul prea mult și ne rugăm prea rar. Ne-am înmulțit pretențiile și am redus valorile.

Vorbim prea mult, iubim prea rar și urâm prea des. Știm cum să supraviețuim, dar nu știm cum să trăim. Adăugăm ani la viață și nu viață la ani.

Am ajuns pe lună și ne-am întors, dar cu greu ajungem la noul vecin de peste drum ca să-l cunoaștem. Cucerim universurile cosmice, dar nu și pe cele spirituale. Facem mai multe, dar nu și mai bune lucruri.

Purificăm aerul, dar ne poluăm sufletul.

Scriem mai mult, dar cunoaștem mai puțin.

Planificăm mai mult, obținem mai puțin.

Am învățat să ne grăbim, dar nu și să așteptăm.

Trăim timpurile „mâncării rapide” și a digestiei lente, a oamenilor mari și a sufletelor mici, a câștigurilor ușoare și a relațiilor complicate. Sunt timpurile creșterii veniturilor familiale și a ratei divorțurilor.

E vremea distanțelor mici, scutecelor de unică folosință, a moralității de unică folosință și a legăturilor de o noapte; a kilogramelor în plus și a pastilelor care fac orice: ne excită, ne liniștesc, ne distrug. E timpul vitrinelor pline și a depozitelor goale.

Este perioada în care tehnologiile pot face ca această scrisoare să ajungă rapid la voi, pentru ca voi s-o distribuiți sau s-o ștergeți într-o secundă.

Rețineți: acordați mai mult timp celor pe care-i iubiți, pentru că nu vă vor fi alături pentru totdeauna.

Rețineți și cuprindeți cât mai strâns și mai cald persoana dragă, pentru că este unicul lucru de preț pe care îl aveți.

Rețineți și spuneți-le cât mai des oamenilor dragi că îi iubiți și simțiți asta cu adevărat.

Îmbrățișările și săruturile pot remedia orice neplăcere, dacă vin din suflet.

Prețuiți momentele în care țineți de mână persoana iubită, când sunteți împreună, pentru că într-o zi ea nu va mai fi.

Găsiți timp pentru iubire, pentru comunicare, găsiți posbilități de a împărtăși ceea ce aveți de spus. Viața nu se măsoară în numărul de respirații, ci în numărul momentelor ce îți taie respirația.”