
Răbdarea este o calitate pozitivă. “Răbdarea noastră va realiza mai mult decât forța noastră” spunea Edmund Burke. Capacitatea de a aștepta, de a da dovadă de calm, de a amâna impulsurile lăuntrice este un talent necesar pentru toată lumea în viața de zi cu zi. Dar există o nuanță: există două tipuri de așteptare – pasivă și activă.
Primul este un proces care nu sugerează acțiune din partea celui care așteaptă. A doua este pregătirea, activitatea, manifestarea unei poziții, încercările de a influența realitatea. Vă spun care este diferența și de ce câștigă așteptarea activă.
Ce este în neregulă cu așteptarea pasivă?
Inacțiunea este justificată în unele cazuri. Există pilde chinezești în care înțeleptul sfătuiește pe altul să stea pe malul râului, să se cufunde în meditație și să nu fie atent la trecerea timpului. După o anumită perioadă, ceea ce și-a dorit, s-a realizat. Dar de cele mai multe ori așteptarea pasivă pierde. Iată motivele:
-Nu există nicio modalitate de a influența procesul. Doar stai și te ocupi de treburile tale. Zero intervenție, nicio șansă de a schimba situația.
-Nu există îmbunătățiri pozitive. Te aștepți la un eveniment important care îți poate schimba viața la 180 de grade. Exemplu: mutarea în altă țară. În așteptarea unei noi case, a serviciului, a unei stări de bine. Data plecării nu poate fi schimbată. Puteți face doar ca perioada de așteptare să fie mai plăcută.
-Fără pregătire. Exemplu anterior: Plecare în altă țară. Știți limba, altfel nu s-ar fi făcut propunerea. Dar timpul de dinaintea momentului prețuit poate fi petrecut actualizând vocabularul, recunoscând expresii, idiomuri, formulări. Nu este dăunător să te familiarizezi cu complexitățile vieții, psihologia locuitorilor locali.
-Nu există un plan de rezervă. Forța majoră „ajunge” brusc. Ieri totul e bine, azi moneda scade, alta crește. Panica, crize de furie – nu au sens. Așteptarea pasivă nu vă permite să pregătiți un plan B, retragere, alternative.
Ce este așteptarea activă
Nu puteți anticipa un eveniment din calendar. Influențarea revoltelor economice este, de asemenea, dificilă. Așteptarea se transformă în activă dacă te chinui să te pregătești pentru un moment important, obținând resurse maxime pentru el. Sfaturi de bază:
-Influențați procesul cât mai mult posibil. Dacă te invită cineva la un nou job de la 1 septembrie, dar afară e abia iunie, oricum ocupă-te de chestii care te-ar putea ajuta să câștigi puncte bonus care te ajută să urci în scara carierei.
-Îmbunătățiți realitatea aici și acum. Faceți sport, meditați, învățați limbi străine. Investiții universale – sănătate mintală, fizică, cunoaștere, autocunoaștere.
-Pregatește-te. Aflați mai multe, urmați cursuri, cercetați, studiați.
-Elaborați planuri de urgență. Dacă așteptarea nu este încununată cu succes, trebuie să ai planuri de evadare, ieșiri alternative la îndemână. Să fii mereu gata.
-Anticiparea activă vă ajută să profitați la maximum de evenimentul viitor. Pierderea este exclusă cu 99%. Sfaturi suplimentare: nu vorbiți despre realizări până nu devin realitate, evitați aventurile dubioase.
Dacă v-a plăcut acest articol, distribuiți-l și pentru prietenii voștri!