
Cine poate fi considerat înțelept? Arabii spun că înțeleptul este cel ale cărui planuri în majoritatea cazurilor sunt îndeplinite. Cultura arabă, străveche și originală, a absorbit puterea spiritului locuitorilor deșertului, a absorbit rezistența și curajul războinicilor care au luptat pentru libertate, a păstrat și a sporit valorile pe care înțelepții le-au transmis tinerei generații.
Am selectat 12 aforisme arabe care ne învață ce trebuie de apreciat cel mai mult în viață.
Despre femei
Mulți cred că femeile din țările arabe au o viață mai grea decât cele din Europa. Dar cum își tratează cu adevărat bărbații arabi femeile? Despre aceasta ne povestește legendarul înțelept asirian Ahikar.
„Mulți au fost distruși de frumusețea feminină, pentru că dragostea pentru o femeie frumoasă este ca o flacără sfâșietoare.”
„Așa cum inelele nu își au rostul în urechile unui măgar sălbatic, la fel nu există rost de la o femeie cu o postură importantă dacă este vicleană, lipsită de înțelepciune și vorbăreață.”
Despre familie
Țările arabe permit poligamia, dar asta nu înseamnă că bărbații nu au obligațiunea de a fi responsabili de femeie. Pentru arabi, familia este o cetate construită de un bărbat, iar după familie sunt judecate calitățile bărbatului. Acest lucru este confirmat de cuvintele înțeleptului Ahikar.
„Așa cum ramurile și fructele înfrumusețează un copac, iar o pădure deasă înfrumusețează un munte, tot așa un soț este înfrumusețat de copiii și soția lui. Un bărbat care nu are frați, nici soție, nici copii este fără valoare în ochii dușmanilor săi. Este ca un copac care crește la răscruce de drumuri: fiecare trecător îi culege roadele și toate animalele câmpului îl devorează.”
„Eu am întors pietrele, dar nu am găsit nimic atât de greu, precum un ginere care locuiește în casa socrului său.”
Despre prietenie
Atitudinea arabilor față de prieteni este foarte precaută, dar asta nu înseamnă că nu pot fi prietenoși. Ei tind doar să separe prieteniile de alte domenii ale vieții. Aforismele profetului Mahomed ne permit să ne convingem de aceasta.
„Ceea ce ascunzi de inamic, nu-i spune prietenului tău, pentru că nu există nicio garanție că prietenia va dura pentru totdeauna.”
„Cea mai bună laudă este cea care vine de la o persoană căreia nu i-ai făcut nimic bun.”
Despre trecerea vieții
Înțelepții arabi învață să prețuiască fiecare clipă trăită mai mult decât comorile și orice bogăție materială.
„Omul este uimitor – este supărat când pierde bogăția și este indiferent față de faptul că zilele vieții sale pleacă fără a mai putea fi întoarse.” , a spus profetul Mahomed.
Despre educație
Nu se poate spune că înțelepciunea orientală este în totalitate diferită de înțelepciunea occidentală. Dar chiar și cele mai populare cunoștințe sunt prezentate într-o formă alegorică, ca un basm pentru copii, accesibil și ușor de aplicat în viață. Arabii consideră capacitatea de a se comporta una dintre principalele virtuți ale unei persoane, ei prețuiesc foarte mult răbdarea și modestia.
„Cea mai bună băutură din lume este atunci când o persoană ține deja un cuvânt rău în gură, dar nu îl scoate, ci îl înghite”, a spus profetul Mahomed.
„Trăiește în această lume ca un oaspete, dar nu ca un stăpân”, a spus profetul Mahomed.
„Cea mai mare sărăcie este ignoranța, cea mai mare bogăție este inteligența, cea mai mare moștenire este educația.”, Ali Ibn Abi Talib.
Aforismele arabe au fost transmise de la părinți la copii din cele mai vechi timpuri, pentru ca aceștia să rămână curajoși, să pășească ferm, să aprecieze fiecare clipă pe care o trăiesc și să pună preț pe cunoștințele acumulate de la generațiile mai vechi.