Aceste 10 afirmații înțelepte, ale scriitorului Iosif Brodski, îți vor ușura viața

Iosif Brodski este un scriitor de origine rusă care a trăit o mare parte din viață în Statele Unite ale Americii. A fost profesor de literatură rusă, le-a vorbit studenților americani despre poezie și a fost laureat al premiului Nobel. Iată 10 sfaturi prețioase ale scriitorului, care merită să le recitești în momentele dificile.

1. Este ușor de trăit: trebuie să înțelegi că sunt oameni mai buni ca tine. Asta o să-ți ușureze semnificativ viața.

2. Este mult mai grav să-ți pierzi independența, decât inocența.

3. Oricât de oribilă ar fi situața ta, încearcă să nu învinovățești de asta factorii din exterior: istoria, statul, șefia, rasa, părinții, faza lunii, copilăria ș.a. În momentul în care dai vina pe ceva, tu te lipsești de curajul de a schimba ceva singur.

4. Cel mai probabil, lumea nu va putea fi salvată, dar oameni în parte încă e posibil.

5. Încearcă să nu le acorzi atenție celor ce încearcă să te facă nefericit. Astfel de persoane vor fi foarte multe atât pe plan oficial, cât și neoficial. Răbdă-i dacă nu-i poți evita, dar imediat ce vei scăpa de ei, uită-i.

6. Cea mai sigură protecție împotriva răului constă în individualism, originalitate în gândire, ciudățenie și excentricitate, dacă doriți. Adică în ceea ce nu poate fi contrafăcut, jucat, imitat; în ceea ce nu poate nici cel mai priceput escroc.

7. Singurătatea ne învață esența lucrurilor, dar esența lor este tot singurătatea.

8. În viață, în comportament, eu întotdeauna am reieșit din ideea: cum iese așa iese. În rezultat, toate ajung să fie mai mult sau mai puțin la locul lor.

9. Oamenii au trecut de vârsta când cel mai puternic avea dreptate. Sunt prea mulți slabi în lume ca să fie așa. Unica dreptate este bunătatea. Nimeni nu câștigă din răutate, furie sau ură. Condițiile de trai sunt și așa grele, nu trebuie să le mai complicăm.

10. Știu din propria experiență: cu cât mai puțină informație primește creierul cu atât mai bine funcționează imaginația.