Această casă organică este practic invizibilă pentru trecători! Vezi cum arată interiorul!

Concepută în anul 1985 de renumitul arhitect mexican Javier Senosiain, această casă reprezintă un exemplu perfect al „arhitecturii organice”. Aceasta își ia forma din natură și își propune un impact minim asupra mediului. Duna verde se înfășoară aproape complet în jurul spațiului de locuit, făcându-l aproape invizibil pentru trecători.

 „Pentru a face o plimbare în grădină, este suficient să mergi pe acoperișul casei în sine, chiar fără a realiza asta”, spune Senosiain. Arhitectul mexican este renumit pentru stilul organic abordat. Până în prezent, el a construit case inspirate de forma unui șarpe, a unui rechin, floare și altele.

„Scopul a fost acela de a crea un mediu asemănător cu claustra maternă”, a scris arhitectul pe pagina sa web. „Asemănător cu refugiile animalelor sau a oamenilor în trecutul îndepărtat, cu peșteri, igluuri și alte spații de adăpost: concav ca brațele unei mame care își leagănă copilul, continu, amplu, cuprinzător.”

Gândindu-se la impactul condițiilor bioclimatice asupra bunăstării fizice și psihologice a locuitorilor, Senosiain a folosit arbori și arbuști pentru a atinge obiective multiple. Aceștia creează bariere verzi care filtrează lumina puternică a soarelui, păstrează interiorul răcoros, precum și protejează casa de praf și poluare fonică. De asemenea, acoperișul ierbos protejează împotriva căldurii și a frigului, ajutând la menținerea temperaturilor confortabile în interior.

Deși, interiorul casei creează impresia unei peșteri subterane, ea este conectată cu lumea exterioară printr-o fereastră mare.

Pereții, plafoanele și mobilierul sunt realizate din ciment armat acoperit cu o pastă din pulbere de marmură și ciment alb.

Camera de zi este amenajată cu un scaun în formă de mână, realizat de artistul mexican Pedro Friedeberg și un scaun cu bule de la Eero Aarnio.

Această casă semi-îngropată s-a dovedit a fi mai luminoasă decât casele convenționale, deoarece ferestrele pot fi amplasate oriunde, iar cupolele permit intrarea soarelui de sus. Ventilația este facilitată de forma aerodinamică a locuinței, care permite circulația liberă a aerului în întreaga casă.

Iată cum arăta totul la etapa de construcție.