
Astăzi, aproape fiecare a doua celebritate de talie mondială deține propriul său brand de modă, care câștigă rapid popularitate datorită unui nume celebru: Kate Hudson, Jennifer Lopez, Rihanna, Mary-Kate și Ashley Olsen, Ariana Grande, Sarah Jessica Parker, Reese Witherspoon și multe altele. În ciuda tuturor încercărilor, numele femeilor despre care vom vorbi au devenit recunoscute, iar munca grea și istoria vieții lor au devenit o sursă de inspirație și modele de urmat.
Gabrielle Boner Chanel, Chanel
Imediat ce a împlinit 18 ani, orfana Coco a plecat să lucreze ca vânzătoare într-un magazin de îmbrăcăminte, iar seara cânta într-un cabaret, unde și-a primit porecla Coco. În timp ce își ajuta soțul în conducerea afacerii, Gabrielle a învățat multe și ulterior și-a deschis propriul atelier, unde vindea pălării de damă. O viziune extraordinară asupra lucrurilor, deciziile îndrăznețe, căutarea inspirației în moda masculină, echilibrul dintre simplitate și lux, au făcut din numele ei un simbol al stilului impecabil.
Jeanne Lanvin
Înființată în 1890, casa de modă și-a început cariera cu dezvoltarea și cusutul de haine elegante pentru tinerele mame și fiicele lor mici. Designerul de modă Jeanne Lanvin a căutat inspirație în propria fiică, precum și în costume populare franceze și opere de artă. Dar moda este capricioasă, iar după moartea lui Jeanne în 1946, casa de modă a fost în pragul uitării, dar în 2001 și-a recăpătat forța și semnificația de odinioară în industria modei moderne.
Donna Karan, Donna Karan și DKNY
Mulți au auzit de conceptul „șapte lucruri”. Esența sa constă în faptul că în garderoba unei femei pot exista doar șapte articole combinate ideal, care o vor ajuta să arate originală în fiecare zi. Dar puțini oameni știu că acest concept a fost dezvoltat de creatoarea de modă americană Donna Karan. Povestea ei a început cu un studio mic în propria ei sufragerie, care a devenit un brand internațional în valoare de 600 de milioane de dolari. Și deși Donna a părăsit postul de director al companiei, ea rămâne designerul principal al acesteia. Creatorul de modă nu a urmărit niciodată luxul, creând haine, accesorii și produse cosmetice la modă pentru toată lumea.
Maria „Nina” Richie, Nina Ricci
Nina Ritchie și-a început cariera de croitorie în mici ateliere, iar apoi în mari case de modă, până când în 1932, împreună cu fiul ei Robert, și-a fondat propriul brand, care astăzi poate fi numit deja legendar. Nina a creat și a cusut haine, iar fiul ei era responsabil de finanțe. Stilul Ninei s-a remarcat întotdeauna prin rafinament, tandrețe și feminitate imensă. În 1941, Robert a deschis o linie de parfumuri și s-a dovedit a fi un parfumier talentat, creând cele mai recunoscute parfumuri ale mărcii.
Carolina Herrera
Și-a început cariera ca jurnalist de modă, dar „stilul ei personal excepțional” nu putea trece neobservat. În anii 1980, a apărut prima ei colecție de haine, iar ascensiunea fulgerătoare câștigă popularitate în fiecare deceniu. Astăzi, câștigătoarea a numeroase premii internaționale, Carolina Herrera deține o companie de milioane de dolari care își distribuie produsele în 104 țări din întreaga lume și este cunoscută și ca designerul primelor doamne ale Statelor Unite: a îmbrăcat-o pe Jacqueline Onassis, Laura. Bush, Michelle Obama și Melania Trump.
Bobbi Brown
În 1980, după ce a absolvit facultatea, Bobbi Brown s-a mutat la New York pentru a lucra ca artist de machiaj. Stilul ei natural restrâns era radical diferit de nuanțele luminoase populare de atunci, așa că în 1991 în colaborare cu chimiști pricepuți, și-a dezvoltat propria colecție de 10 rujuri pe o bază bej. Ea se aștepta să vândă 100 de exemplare pe lună, dar s-au epuizat într-o singură zi. Așa a început povestea Bobbi Brown Cosmetics, cu o cifră de afaceri lunară de peste 1 miliard de dolari în 2016. Astăzi Bobbi Brown lucrează ca editor de modă, publică cărți, promovează ideea de cosmetice decorative naturale și duce o viață socială și politică activă.
Chaya Rubinstein, Helena Rubinstein
După ce a abandonat o căsătorie de conveniență și o carieră de medic, care nu a interesat-o deloc, Khaya a fugit din propria familie din Polonia în Australia la unchiul ei. Femeile australiene au observat imediat starea excelentă a pielii fetei și a decis ca cremele de casă ale mamei, cu care era obișnuită din copilărie, să devină baza propriei afaceri. Luând numele Helen, fata s-a întors curând în Europa, unde a deschis primul salon de înfrumusețare din lume, care a efectuat proceduri împrumutate din diferite părți ale lumii. O altă descoperire în istoria mărcii în timpul vieții lui Helen a fost o cremă anti-îmbătrânire pe bază de hormoni.
Mary Kay Ash, Mary Kay
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când soțul ei a mers pe front, Mary Kay Ash, rămasă cu trei copii, a fost nevoită să meargă din casă în casă încercând să vândă cărți. La întoarcerea soțului ei, căsătoria lor nu a mers, ar femeia a început să caute modalități de a câștiga bani. În 1963, după ce și-a investit toate economiile modeste în viitoarea afacere, Mary Kay a deschis biroul companiei. Conceptul original al afacerii ei a atras instantaneu femei care erau dornice să se realizeze și să aibă propria lor afacere. Mary Kay este astăzi cea mai mare companie de marketing în rețea din lume.
Sarah Blakely, Spanx
În timp ce lucra ca vânzătoare de fax, Sarah a fost nevoită să poarte zi de zi colanți mulați, ceea ce o enerva enorm, , așa că pur și simplu i-a tăiat, după care arătau a pantaloni. Fata a făcut turul birourilor aproape tuturor producătorilor de lenjerie de modelare, propunându-și proiectul, dar proprietarii de gen masculin pur și simplu nu au putut înțelege de ce femeile au nevoie de ei. Doar unul dintre producători a susținut ideea lui Sarah și a alocat un buget pentru proiectul ei. Astăzi, Sara Blakely, proprietarul mărcii de îmbrăcăminte pentru modelare corporală Spanx, este cel mai tânăr miliardar din istorie.
Vera Wang
Alegând o rochie de mireasă pentru propria ceremonie, Vera Wong a constatat că niciuna dintre ele nu este originală și în cea mai importantă zi din viața ei riscă să arate ca toate miresele din lume. Rochia ei de mireasă cusută manual a atras atât de multă atenție, încât a început să primească în curând comenzi masive. Astăzi este numită regina rochiilor de mireasă și fiecare a doua fată, inclusiv multe vedete, visează să se căsătorească într-o rochie Vera Wang.
Doris Fisher, The Gap
În 1969, Doris și soțul ei și-au deschis micul lor magazin de denim, dar după doar trei ani de succes, aveau deja 25 de magazine în California. În 1974, compania și-a lansat propria producție de îmbrăcăminte, The Gap, care acum este evaluată la miliarde de dolari. Revista Forbes a numit-o pe Doris una dintre cele mai puternice femei din lume. Astăzi ea colecționează artă, acționează ca speaker și face acte de caritate.
Florence Nightingale Graham, Elizabeth Arden
Mai cunoscută sub pseudonimul creativ Elizabeth Arden, fata a lucrat de ceva vreme ca contabil într-una dintre companiile farmaceutice, unde a devenit interesată de produsele de îngrijire a pielii. Succesul brandului Elizabeth Arden se bazează pe abordarea științifică a producției de produse cosmetice, precum și pe dorința Elisabetei de a-și împărtăși cunoștințele femeilor. Deschiderea unei rețele de saloane de înfrumusețare nu i s-a părut suficient, iar fata a decis să organizeze seminarii, spunând femeilor despre machiajul cosmetic și necesitatea de a coordona culorile produselor decorative, ținând cont de vârstă și nuanța pielii.
Estée Lauder
Dragostea pentru industria frumuseții a proprietarului viitorului brand de milioane de dolari și a uneia dintre cele mai influente femei ale secolului XX a fost insuflată de un unchi, un chimist care a dezvoltat produse cosmetice pentru femei. Fiind extrem de antreprenorială, Este a preluat vânzarea cu entuziasm și a făcut o treabă grozavă. În 1946, cu sprijinul soțului ei, femeia și-a deschis propria producție de produse cosmetice, care a devenit instantaneu populară în Statele Unite. Astăzi, compania deține și mărci de succes precum Tom Ford, Clinique, Darphin, Jo Malone London.
Anita Roddick, The Body Shop
La începutul carierei sale profesionale, Anita a lucrat ca profesoară de engleză la școală până s-a căsătorit cu Gordon Roddick, care a inspirat-o să-și înceapă propria afacere. Dezvoltarea produselor cosmetice de casă pentru ea și fiicele ei a devenit fundația viitoarei sale afaceri. Lipsită de fonduri pentru a investi, ea s-a bazat doar pe creativitate, implementând în produsele sale tradițiile frumuseții, văzute în alte țări în timpul călătoriilor. Astăzi, marca ei are 2.600 de magazine în întreaga lume care vând produse cosmetice naturale în ambalaje reciclabile ecologice.
Vivienne Sabo
Poate cea mai neobișnuită poveste din lista noastră. Angajații unei anumite corporații „Gradient” au cumpărat la o licitație jurnalul unei franceze pe nume Vivienne Sabo. Manuscrisul spunea povestea de dragoste a lui Vivienne și Louis, care erau uniți de o pasiune pentru chimie. În jurnalul ei, Vivienne a notat și rețetele de produse cosmetice pe care ea și Louis doreau să le producă. Cu toate acestea, din cauza celui de-al Doilea Război Mondial, care i-a luat viața lui Louis, planurile lor nu erau destinate să devină realitate, până când în 2006 „Gradient” a luat ideea nebună de a-i aduce înregistrările la viață.