
Astăzi, se știe foarte puțin despre strămoșii noștri care au trăit în epoca de piatră. O perioadă îndelungată de timp a existat o părere că acești oameni trăiau în peșteri și vânau cu ciomegele în mână. Dar savanții moderni sunt convinși că epoca de piatră ascunde o istorie impresionantă, care a început cu aproximativ 3,3 milioane de ani în urmă și s-a sfârșit între 8700 și 2000 î. Hr.
1.Fabrica de unelte Homo Erectus
În nord-estul orașului Tel Aviv din Israel, au fost găsite sute de unelte antice din piatră în timpul săpăturilor arheologice. Descoperite în 2017, la o adâncime de 5 metri, aceste artefacte au fost confecționate în epoca de piatră. Se crede că această zonă era un fel de paradis al acestei perioade istorice – aici erau râuri, plante și alimente în abundență – tot ceea ce era necesar pentru existență.
Cea mai interesantă descoperire a acestei tabere primitive au fost uneltele din piatră. Din bucățile de piatră erau confecționate lame de topor în formă de pară, care probabil erau folosite pentru a săpa mâncare și a tăia animale.
2.Primul vin
La sfârșitul epocii de piatră pe teritoriul Georgei de astăzi a început să fie pregătit primul vin. În 2016 și 2017, arheologii au săpat fragmente ceramice care datează din anii 5400 – 5000 î. Hr. Fragmentele de ulcioare găsite în două așezări neolitice antice au fost analizate, ceea ce a dus la descoperirea acidului tartric în șase vase. Această substanță chimică este un semn incontestabil că în vase se păstra vin.
3.Proceduri stomatologice
În munții din nordul Toscanei, au existat stomatologi cu 13.000 – 12.740 de ani în urmă. Dovada unor astfel de proceduri a fost găsită într-o zonă numită Riparo Fredian. Pe doi dintre dinții descoperiți au fost găsite urme ale procedurii pe care orice dentist modern ar recunoaște-o – o cavitate umplută în dinte.
4.Întreținerea locuinței pe termen lung
Recent, în Norvegia au fost studiate 150 de rămășițe ale taberelor din epoca de piatră. Inelele din piatră descoperite au arătat că cele mai vechi carcase erau un fel de corturi, făcute probabil din piei de animale fixate împreună cu inele. În Norvegia, în perioada Mesoliticului, care a început în jurul anului 9500 î.Hr., oamenii au început să construiască case săpate în pământ.
5.Femeile din alte culturi
În 2017, cercetătorii au examinat casele antice din Lechtal, Germania. Vârsta lor era de aproximativ 4000 de ani, când nu au existat așezări mari în această zonă. Rămășițele locuitorilor au fost cercetate și a fost descoperită o tradiție uimitoare. Majoritatea familiilor au fost fondate de femei care și-au părăsit satele pentru a se stabili în Lechtal. Acest lucru s-a întâmplat începând cu epoca târzie de piatră și până în epoca bronzului.
Timp de opt secole, femeile din Germania Centrală sau Boemia au preferat bărbații din Lechtal. Aceasta a fost cheia spre mișcarea ideilor și obiectelor culturale, care la rândul lor, au ajutat la formarea noilor tehnologii.
6.Limba scrisă
În peșterile din Spania și Franța, au fost descoperite unele dintre cele mai incredibile inscripții rupestre din lume. Printre imaginile străvechi cu bizoni, cai și lei, erau ascunse simboluri minuscule care reprezentau ceva abstract.
26 de semne se repetă pe pereții a aproximativ 200 de peșteri. Dacă acestea serveau pentru a transmite un fel de informații, acest fapt „transferă” invenția scrierii cu mii de ani în urmă.