5 secrete ale memoriei: cum să memorizezi ușor și pentru totdeauna

Despre secretele memoriei și despre posibilitățile nemărginite ale creierului s-au scris nenumărate cărți. Există trucuri, metode și reguli prin care putem mai ușor reține cuvinte noi, numere formate din multe cifre, texte voluminoase, nume de persoane, coduri și multe altele.

Noi le-am selectat pe cele mai eficiente și ușor de pus în practică.

1.Înțelege

Foarte frecvent, oamenii încearcă să rețină o informație fără să-i înțeleagă sensul. S-ar putea să funcționeze pentru câteva zile, de exemplu, pentru a susține examenul, însă ulterior vei uita de parcă nici n-ai știut.

Creierul memorează foarte bine cuvintele asociate cu ceva. Pe când combinațiile neclare de litere creierul le aruncă undeva la gunoi, pentru a nu irosi energie cu ele. Din această cauză, multe persoane învață cu dificultate limbile străine. Un cuvânt care sună ciudat nu se asociază în creier cu nicio imagine cunoscută.

Iată de ce este foarte important întâi de toate să înțelegi totul.

2. Creează o asociație

Fantezia este unul dintre cele mai eficiente instrumente de memorizare a informației. Mnemotehnicii își ușurează esențial procesul de memorare a prezentărilor, textelor, inclusiv într-o limbă străină, cu ajutorul asociațiilor artificiale.

De exemplu, să luăm cuvântul „luni”. Cu ce ni se asociază? Dimineață? Trafic infernal? O zi din copilărie? O filă din calendar?

Pentru ca asociațiile să fie puternice și durabile, putem aplica regula celor 5 degete. Fiecare deget va simboliza o anumită asociație pentru același cuvânt. În acest fel, informația necesară se va întipări în memoria ta la toate nivelurile simțurilor.

3.Amăgește numărul magic 7+-2

Renumitul psiholog-cercetător american George Miller a constatat că memoria de scurtă durată nu poate reține și repeta mai mult de 7+-2 elemente. Regimul suprasolicitărilor informaționale reduce acest număr la 5+-2.

Chiar și așa, există o metodă simplă care poate ocoli această legitate: aplicarea metodei istorice care presupune legarea logică a diverselor elemente într-un lanț. S-ar putea să-ți iasă o istorie hazlie, incredibilă și chiar imposibilă în viața reală. Cu ajutorul acestei metode vei putea reține însă și peste 15 elemente.

4.Recapitulează corect

Creierul poate fi programat – acest lucru este demonstrat științific. Pentru a atinge un scop, este necesar să-l conștientizezi și să muncești zilnic în această direcție.

Prin urmare, dacă ești hotărât să înveți engleza în jumătate de an, creierul se va programa pentru o memorizare mai intensă.  Doar că pe lângă învățare regulată, e nevoie și de recapitulare regulată. Repetă materialul imediat după ce l-ai învățat, apoi peste 20 minute, ulterior peste 6-8 ore (înainte de somn) și ultima dată peste o săptămână.

5.Predispune-te

Nu există nimic mai rău decât predispoziția negativă: „Nu voi reuși asta niciodată”; „Este imposibil să învăț asta într-un timp atât de scurt”; „Nu pot să rețin atât de multe date concrete”. Folosește doar expresii pozitive, programându-ți creierul pentru rezultat: „Îmi amintesc!”, „Am o memorie bună. Voi reuși”, „ O să povestesc totul din nou în câteva ore.”