5 citate remarcabile despre arta răbdării și a așteptării

Așteptarea este o virtute care îți permite să înfrunți momentele rele cu o atitudine bună. Mai jos sunt cele mai bune citate, care vă vor ajuta să apreciați mai mult această abilitate.

A ști să aștepți este o adevărată artă. Într-adevăr, cel care a dezvoltat acest talent demonstrează că a atins un grad semnificativ de evoluție personală. Include autocontrolul, toleranța față de dezamăgiri, reținerea și capacitatea de a pune realitatea în perspectivă.

Când te-ai născut, erai complet opusul. Într-adevăr, copilul mereu își va satisface nevoile sale. El vrea anumite lucruri și le vrea imediat. Neobținând ceea ce își dorește, disperă și izbucnește în lacrimi.

Prin urmare, capacitatea de a aștepta este o abilitate care poate fi atinsă doar cu timp, experiență și răbdare. De fapt, aceasta este o mare virtute care te protejează și te întărește. Vă permite să faceți față momentelor rele cu o atitudine grozavă. Marii gânditori știu asta, motiv pentru care au lăsat câteva fraze minunate despre asta. Iată cinci dintre ele.

„Cine nu vrea, nu se supără. Și cine nu se supără nu se umilește pe sine.” Așadar, adevăratul înțelept așteaptă în liniște în timp ce totul se întâmplă, iar dorințele nu comandă. Astfel, există pace și armonie, iar lumea își urmează cursul natural.” — Lao Tse

1. Plăcerea de a aștepta

Dacă cineva a cultivat arta așteptării, au fost vânătorii și pescarii. De aceea, una dintre frazele lui Joseph Antoine René Joubert spune: „Plăcerea de a vâna este plăcerea de a aștepta”. În acest caz, el vorbește despre așteptare nu ca pe un sacrificiu, ci ca pe ceva care aduce satisfacție.

Așteptarea vânătorului este o așteptare activă. Asta face parte din sarcină – să poți prinde prada. Singura modalitate de a o prinde este să-i dai timp să iasă din ascunzătoare și să fie într-o poziție în care vânătorul poate acționa.

Același lucru este valabil și pentru pescari. De fapt, în adâncul sufletului este o metaforă a vieții. Fiecare moment nu este potrivit. Trebuie să-l aștepți și să știi cum să acționezi atunci când apare.

2. Nu anticipa problemele

O parte din arta de a aștepta este să nu te pui într-un scenariu mental al viitorului, mai ales dacă implică posibile probleme. Într-adevăr, de câte ori te-ai epuizat încercând să rezolvi probleme care nici măcar nu au apărut încă.

Giulia Navarro ne amintește de acest lucru spunând: „Când ajungem la acel râu, vom vorbi despre acel pod”. Această metaforă sugerează că nu știi niciodată dacă vei ajunge vreodată la acest râu. De fapt, s-ar putea să nu ajungi niciodată la el, dar vei petrece mult timp și energie construind acest pod în imaginația ta.

3. Așteptați cu speranță

Samuel Johnson spune: „Totuși, speranța este necesară, deși speranța trebuie să fie întotdeauna înșelătoare. Căci speranța însăși este fericire, iar dezamăgirile ei, oricât de frecvente ar fi, sunt totuși mai puțin groaznice decât dispariția ei.”

După cum spune Johnson, speranța însăși este fericire. Înseamnă să privim spre viitor cu optimism și așteptări pozitive. Chiar dacă ceea ce te aștepți nu vine, doar atitudinea ta pozitivă va fi un plus. Dimpotrivă, disperarea este moartea oricărei speranțe în fața zilei de mâine. Odată cu el, viața însăși începe să-și piardă din valoare.

4. Totul vine la cei care așteaptă

Aceasta este una dintre cele mai simple fraze pe tema așteptării, dar în același timp și cea mai puternică. Se spune: „Totul îi vine celui care așteaptă”. Autorul acestei fraze a fost Henry W. Longfellow. El a rezumat într-o singură propoziție tot ce se poate spune despre arta așteptării.

În multe cazuri, nu obții ceea ce îți dorești pentru că nu perseverezi suficient. Uneori, acest lucru necesită timp și adesea poate fi foarte lung. Așteptarea prea mult timp te poate face să acționezi în grabă sau să renunți prematur la obiectivul tău. Uiți că, cu cât te străduiești  mai mult, cu atât ai mai multe șanse să obții ceea ce îți dorești.

Capacitatea de a aștepta este asociată cu maturitatea, echilibrul și caracterul. Acesta este unul dintre cele mai dificile lucruri din viață, dar în același timp unul dintre cele mai pline de satisfacții și de îmbogățire. Într-adevăr, cei care știu să aștepte, știu să trăiască.