5 caracteristici ale unei persoane sensibile, care sunt normale pentru ea, dar pe care ceilalți nu le înțeleg

Unii oameni simt mai mult decât alții. Li se spune adesea, direct și indirect, că sunt „prea sensibili”, „prea emoționali”, și că comportamentul lor este fie „prea dramatic”, fie „prea timid”.

Dar sensibilitatea ridicată are și avantajele ei. Astfel de oameni observă detaliile mai bine decât alții. Adesea își amintesc multe și pot fi prea entuziasmați când se confruntă cu ceva necunoscut. Această capacitate de a simți profund se manifestă adesea de la o vârstă fragedă, când lipsesc abilitățile de reglare a emoțiilor.

Dar la vârsta adultă, la astfel de oameni le este rușine de sensibilitatea lor ridicată, crezând că ceva nu este în regulă cu ei.

Lumea începe treptat să accepte conceptul de neurodiversitate – ideea că anumite grupuri de populație sunt „diferite” de normă. Cu toate acestea, mulți adulți puternici din punct de vedere emoțional au recunoscut că ani la rând s-au simțit singuri și neînțeleși, suferă de îndoială și trăiesc cu un sentiment de singurătate existențială.

Iată câteva calități ale unei persoane sensibile care sunt normale pentru ea, dar pe care ceilalți nu le înțeleg:

Complexitatea emoțională
Experimentezi emoții complexe și intense. Acestea te fac să te simți viu. Ai un flux constant de sentimente atât pozitive, cât și negative, uneori merg mână în mână împreună, alteori se schimbă de la una la alta într-o perioadă scurtă de timp.

Știi ce este dezamăgirea, dar cunoști și ce este frumosul și împlinirea. Ai tendința de a forma legături emoționale puternice cu oameni, locuri și obiecte și, uneori, acest lucru îngreunează despărțirea de ele.

Trăiești viața cu mare tandrețe și nostalgie.

Simpatie profundă și sensibilitate
De mic, ai o preocupare serioasă pentru ceilalți și pentru lume în general. Când alții sunt înjosiți, ți se pare că asta se întâmplă cu tine.

Este posibil să rezonezi cu trăsăturile empatice datorită capacității tale înnăscute de a simți și de a fi influențat de energiile altor oameni. În situații sociale, s-ar putea să te identifici intuitiv cu emoțiile altor oameni și poți simți că le „absorbi” afecțiunile fizice și mentale până la punctul în care te copleșește.

Datorită receptivității și înțelegerii durerii altora, ai tendința de a forma legături strânse. Ești loial, idealist și romantic.

Cu toate acestea, a fi în mod natural deschis și sensibil înseamnă, de asemenea, că ești vulnerabil la traume relaționale de la o vârstă fragedă.

Ești foarte sensibil la orice
Datorită sensibilității tale ridicate, poți percepe ceea ce le lipsește altora.

Perspicacitatea, intuiția și capacitatea de a vedea realitatea, îți permit să evaluezi rapid oamenii și situațiile. Poți simți inconsecvența și intențiile, gândurile și sentimentele lor în spatele fațadelor.

Cu toate acestea, abilitățile tale nu fac neapărat viața mai ușoară. Ești îngrijorat de ipocrizie și nedreptate. Nu poți să nu subliniezi „elefantul din cameră”, dar receptivitatea ta îi înspăimântă și îi irită pe cei care simt că „sunt prinși”.

Într-o situație de familie, poți fi făcut țapul ispășitor pentru că porți adevărul amar care se ascunde în spatele fațadei normalității. Poți acționa ca o „persoană problematică”, un țap ispășitor sau o cioară albă.

Deși acest lucru îți poate îngreuna viața, poți excela și ca lider vizionar.

S-ar putea să te simți în mod constant mai în vârstă decât cei din jurul tău, ca un „om cu experiență”.

Ai o lume interioară bogată, cu o imaginație sensibilă
Lumea ta interioară este plină de cuvinte, imagini, metafore, vizualizări, fantezii și vise.

În copilărie, este posibil să fi apelat la lumea ta imaginară ca refugiu în perioadele de tulburări emoționale.

Din punct de vedere intelectual, ești curios și reflexiv. Ai o nevoie puternică de a te strădui să înțelegi, să-ți extinzi orizonturile, să dobândești cunoștințe.

Cu capacitatea de a procesa informații la viteză și profunzime mare, înveți lucruri noi foarte repede. Cel mai probabil, ești un cititor pasionat și un observator atent. S-ar putea să pari critic și nerăbdător cu cei care nu pot ține pasul cu tine.

Este posibil să ai un flux constant de idei – uneori sunt atât de multe încât simți că nu poți ține pasul.

Ești capabil de gândire contemplativă și auto-reflecție. Dezavantajul este că s-ar putea să fii preocupat de gânduri obsesive. De asemenea, poți suferi de perfecționism și autocritică.

Ești extrem de deschis și sensibil la lumea spirituală. Aceasta se poate manifesta ca o formă de abilitate psihică.

Creativitatea ta și anxietatea existențială
Ai fost mereu preocupat de marile întrebări din viață. De la o vârstă fragedă, poți experimenta depresie existențială. S-ar putea să fi fost frustrat că cei din jurul tău nu erau pregătiți să discute și să ia în considerare aceste probleme grave.

Anxietatea ta existențială se poate manifesta ca un impuls constant de a merge înainte. Simți constant că trebuie să faci ceva important, chiar dacă nu înțelegi ce anume. Trăiești cu sentimentul că timpul se scurge și că nu faci ceea ce ar trebui să faci.

Dintr-un motiv nenumit, simți greutatea responsabilității, chiar și pentru ceva pentru care nu ești responsabil.

Anxietatea ta te motivează să înveți, să te dezvolți și să mergi înainte, dar te poate și paraliza.

Sensibilitatea ridicată nu este o patologie. Acceptându-ți calitățile unice, vei învăța să ai încredere în lume.