5 adevăruri incredibile despre Univers, care o să te impresioneze

Te-ai gândit vreodată cât este de grandios universul nostru, cum este construit și câte încă nu cunoaștem despre el? Fotografiile realizate cu telescopul sunt pur și simplu fermecătoare, dar există încă multe curiozități despre cosmos pe care merită să le cunoști.

1. Atunci când privim cerul noaptea, de fapt privim în trecut

Stelele pe care noi le vedem noaptea sunt extrem de îndepărtate de noi. Lumina pe care ele o reflectă are nevoie de mult timp ca să ajungă la ochii noștri. De aceea, atunci când privim stelele, noi vedem starea lor anterioară. De exemplu, steaua Vega se află la o distanță de 25 de ani-lumină, iar lumina pe care o vedem noi s-a stins cu 25 de ani în urmă.

2. „Hubble” ne permite să privim cu miliarde de ani în urmă

Telescopul „Hubble” ne-a oferit posibilitatea să urmărim obiecte foarte îndepărtate din Univers. Datorită acestei tehnologii-minune NASA a reușit să realizeze câteva imagini, una dintre care este Hubble Ultra Deep Field. Aceasta a fost făcută în anii 2003-2004 și ea cuprinde o parte mică din univers, dar în detalii incredibile. Privind-o, parcă trecem printr-un portal cu 13 mlrd de ani în urmă.

3. Pe Venus un an e mai scurt decât o zi

Venus este planeta care se rotește cel mai încet în Sistemul Solar. De aceea, ea are nevoie de mai mult timp pentru a-și încheia rotirea în jurul axei sale. Asta înseamnă că pe Venus există zile care durează mai mult decât anii. Cum? Pentru ca pe Pământ să treacă o zi, acesta trebuie să se învârte o dată în jurul axei sale. Iar pentru ca să treacă un an, Pământul trebuie să facă o rotație în jurul soarelui. Iată că Venus se rotește mai repede în jurul soarelui decât în jurul axei sale.

4. Suntem singuri în Univers?

Evident, planeta noastră are condițiile necesare pentru existența vieții: distanța optimă de la soare, temperatura potrivită, apa poate avea 3 stări. Dar ar fi destul de straniu să credem că noi suntem unicii de acest fel în Univers. Potrivit unor estimări, numai în Calea Lactee există aproximativ 500 milioane de planete care ar putea avea aceleași condiții. Așa că nu e exclus că undeva în Univers mai sunt și alte planete pe care este viață.

5. Noi suntem niște praf

Posibil că pare straniu, dar realitatea este că fiecare element de pe Pământ a fost creat din miez de stele. Tot din ce este constituită viața noastră pe Terra este făcut din praf de stele. Potrivit lui Carl Sagan „Azotul ADN-ului, calciul dinților, fierul sângelui nostru sunt create din miez de stele stinse. Noi suntem creați din praf de stele”.