15 Produse alimentare care au un Termen de valabilitate foarte Mare sau chiar Nelimitat!

Dacă te gândești să îți faci rezerve pentru viitor, atunci ar trebui să cumperi produse care pot fi păstrate mai mult de un an. Cine sunt acești „longevivi”? Află chiar acum!

1.Zahărul

Înainte, oamenii cumpărau zahărul cu sacii, fără ca să le fie frică că acesta se va strica. Și bine făceau! Zahărul poate fi folosit mulți ani la rând, însă este important să fie păstrat într-un loc uscat și răcoros.

2.Fructe și legume înghețate 

În ultimul timp, fructele și legumele înghețate devin tot mai întrebate. Este important ca alimentele să nu fie dezghețate apoi înghețate în mod repetat, căci astfel ele se pot strica. Poți păstra legumele și fructele în acest mod cu anii, ele nu vor fi periculoase pentru sănătate, deși își pot pierde din gust.

3.Sarea

Acest produs este adăugat în diferite feluri de mâncare pentru a îmbunătăți și accentua gustul alimentelor. Sarea aparține categoriei de minerale, deci nu este afectată de mediul biologic, doar în caz că se respectă regulile de păstrare corectă.

4.Crupele

Cercetările au arătat, că orezul alb șlefuit poate fi păstrat până la 30 de ani, fără să își schimbe valoarea nutrițională sau gustul. Este important să respecți o singură condiție – în jur nu trebuie să existe devieri extreme de temperatură. Orezul brun poate fi păstrat până la 6 luni, deoarece coaja conține multă umiditate.

5.Sosul de soia

În utlima perioadă, sosul de soia este folosit în alimentație nu doar împreună cu sushi, ci și pentru prepararea altor feluri de mâncare. Acesta poate fi păstrat în frigider chiar și câțiva ani. Este posibil ca sosul să absorbă alte mirosuri, dar poate fi consumat și așa.

6.Pastele

Poți să nu te îngrijorezi de o posibilă insuficiență de alimente, deoarece pasta accesibilă poate fi păstrată o perioadă foarte îndelungată de timp, chiar dacă pe ambalaj este indicat un termen de valabilitate.

7.Mierea

Unicul produs cunoscut în lume, care poate fi păstrat veșnic, fără a avea vreun termen de valabilitate, este mierea. Acesta este compus din zăharuri simple, obținute ca urmare a fermentației. Albinele creează acest produs fiind practic inaccesibil bacteriilor, ceea ce permite stocarea lui pe o perioadă nelimitată de timp.

8.Boboasele uscate

Din cele mai vechi timpuri, oamenii uscau boboasele și apoi le foloseau pentru a pregăti diverse feluri de mâncare. Deci, acestea ar fi alegerea perfectă pentru rezervele de alimente în adăposturi de bombe.

9.Lapte uscat

Laptele uscat este considerat o realizare strălucită a omenirii. Acesta este obținut ca urmare a îngroșării și uscării ulterioare a laptelui de vacă pasteurizat. În formă uscată, produsul își păstrează valoarea nutritivă de la 8 la 12 luni.

10.Pastrama

Pemmican sau carnea uscată, a fost pregătită pentru prima oară de indienii americani. Ei uscau bucăți mari de carne de bovine, cum ar fi de bivoli sau elani. Astăzi este utilizată tehnologia modernă în producție, dar carnea uscată poate fi pregătită și în condiții casnice.

11.Apa

Mulți au observat că pe sticlele din plastic cu apă este indicat un termen de valabilitate. Acesta nu se referă la apă, ci mai mult la materialul din care este fabricat recipientul. Apa poate fi păstrată în vase din sticlă o perioadă foarte îndelungată de timp.

12.Murături

Se consideră, că produsele păstrate în soluție salină (după cum știți, sarea este un conservant excelent) pot fi consumate chiar și după expirarea termenului de valabilitate.

13.Cafea

Boabele și cafeaua măcinată pot fi păstrate în congelator cel puțin un an, dar cel mai probabil că nu se vor reține acolo atât de mult. Cafeaua solubilă se păstrează câțiva ani.

14.Amidonul de porumb

În gătit se utilizează adesea amidonul de porumb, care cu timpul nu se schimbă și nu se strică. Unica problemă care poate apărea sunt ghemulețele care se pot forma. Este suficient să cerni praful printr-o sită și totul va reveni la normal. Păstrează amidonul într-un loc uscat, într-un recipient cu capac fixat bine.

15.Oțetul de masă

Cu siguranță, de oțetul de masă nu trebuie să îți faci griji, deoarece acesta este capabil să își păstreze proprietățile până la zeci de ani. Acesta poate fi utilizat pentru marinate și în alte feluri de mâncare.