15 fapte bizare despre Salvador Dali – unul dintre cei mai recunoscuți artiști din istorie!

După cum se știe, Salvador Dali nu a fost doar un pictor, sculptor și scriitor, ci și designer. Este bine cunoscut faptul, că el a fost autorul logo-ului acadelei. Puțini oameni știu însă că în 1969 pictorul a creat simbolul pentru Eurovision, concursul care a avut loc în Spania sa natală. Cu toate acestea, Dali nu a fost doar nespus de talentat, ci și o persoană foarte excentrică, ale cărei acțiuni au șocat de multe ori publicul.

Artistul însuși spunea că se deosebește de un nebun doar prin faptul că este conștient de nebunia sa. Cu ocazia celei de-a 116-a zi de naștere a renumitului spaniol, am decis să publicăm câteva dintre cele mai curioase fapte din bogata sa biografie!

1.Dali s-a născut la 9 luni după moartea fratelui său mai mare, care a trăit mai puțin de 2 ani, iar numele său – Salvador – l-a „moștenit” de la el. Când viitorul geniu al suprarealismului avea 5 ani, părinții l-au dus la mormântul fratelui său și i-au spus că este reîncarnarea primului lor fiu. Deja la vârsta matură, artistul a spus că îl considera pe fratele său cea mai bună întruchipare posibilă.

2.Dali a creat una dintre primele sale lucrări de artă în 1910 – atunci avea 6 ani. Pe o carte poștală mică el a pictat o vedere a locurilor natale. Astăzi, această lucrare intitutlată „Peisaj lângă Figueres”, care este considerată un exemplu timpuriu al perioadei impresioniste ale artistului, este păstrată într-una din colecțiile private din New York.

3.Odată, Yoko Ono i-a cerut lui Dali să-i trimită câteva fire din mustața lui. El a fost de acord, dar a cerut 10 mii de dolari în schimb. Soția lui John Lennon a acceptat condiția, dar în loc de mustață, artisul i-a trimis câteva fire de iarbă uscată. Către un astfel de acti neobișnuit l-a împins frica: Dali se temea că mustața lui va fi folosită pentru efectuarea riturilor de vrăjitorie.

4.Mustața, care a devenit cartea de vizită a artistului, posibil că nu a fost propria lui „invenție”. Se crede că artistul a „împumutat” ideea de la renumitul pictor spaniol al secolului al XVII-lea Diego Velazquez, pe care îl venera ca pe unul dintre cei mai mari creatori din istorie. Apropo, Dali considera că mustața lui unică răsucită în sus este cea mai semnificativă parte a personalității sale.

5.Salvador Dali avea o pasiune bolnavă pentru bani. Era renumit pentru stilul de viață risipitor și lacom și lipsa de scrupule pe care o avea când venea vorba de bani. În 1939, prietenul său suprarealist Andre Breton a început să-l poreclească „Avida Dollars”, aceasta fiind o anagramă a numelui său, care se traduce ca „avid după dolari”.

6.Pe lângă autobiografia sa, Dali a scris mai multe cărți, inclusiv una culinară, care a fost publicată în 1973. Se numea „Les Dinners de Gala” (Cinele lui Gala) și conținea 136 de rețete, ilustrații create de însuși artistul spaniol și fotografii cu bucatele gata preparate. Pictorul avea o pasiune pentru gătit care se trăgea încă din copilărie – la 6 ani visa să devină bucătar.

7.Printre altele, Salvador Dali a fost unul dintre cei mai mari showmeni ai secolului XX, care a știut să atragă atenția doar cu singura sa apariție. În 1936, la Londra a avut loc o expoziție internațională a suprarealiștilor, unde creatorul a venit într-un costum de scufundare, ținând într-o mână un tac pentru biliard și doi câini pe lesă în cealaltă. Acest truc aproape că l-a costat viața, deoarece scafandrul era ermetic și practic nu lăsa aerul să pătrundă.

8.Pentru a atrage atenție asupra cărții fotografului francez Robert Descharnes „Lumea lui Salvador Dali”, artistul s-a îmbrăcat într-un halat de culoare aurie și s-a întins pe un pat, chiar în mijlocul unei librării din New York. În timp ce semna autografe, el era conectat la un aparat care îi făcea encefalograma sub supravegherea unui medic, a unei asistent și a lui Gala. Toți cei care cumpărau o carte, primeau drept cadou nu numai semnătura geniului, ci și o imprimare a undelor sale cerebrale.

9.În a doua jumătate a vieții sale, Dali a cărui avere era estimată la milioane de dolari, a devenit un adevărat zgârcit. Îi plăcea foarte mult să invite companii mari la restaurant, dar nu-i plăcea să achite nota de plată, așa că a găsit o soluție strălucitoare: după masă, pictorul scotea un cec cu întreaga sumă, după care desena ceva în spate, presupunând ( și, trebuie remarcat, în mod rezonabil) că nimeni cu mintea întreagă nu va încasa un document de plată cu desenul său.

10.În plus, lui Dali nu-i plăcea să-și plătească nici secretarii și, prin urmare, în loc de salariu, încheia cu aceștia contracte, conform cărora ei primeau procente din vânzarea tablourilor maestrului. Datorită valorii semnificative a creațiilor spaniolului, unii dintre asistenții săi au devenit chiar milionari.

11.Cu mult înainte de a deveni ceva obișnuit, Dali s-a filmat pentru diverse spoturi publicitare. Astfel, în 1968 a devenit protagonistul reclamei pentru ciocolata Lanvin, iar mai târziu a participat la campaniile brandului auto Ford sau a gumei de mestecat Wrigley’s.

12.Artistul a creat ilustrațiile pentru cartea lui Lewis Carroll „Aventurile lui Alice în Țara Minunilor”. În scena cu Mad Tea Party, el și-a inclus faimosul ceas „care se topește” (reprezentat în tabloul maestrului „Persistența memoriei”).

13.În anii ’60, Salvador Dali și-a luat drept animal de companie un leopard, pe care l-a numit Babou și pe care îl purta cu el în lesă aproape peste tot.

14.De-a lungul vieții, Dali se prefăcea în mod conștient a fi nebun, deși, desigur, nu era. Cu toate acestea, în ultimii ani a suferit de boala Parkinson și atât de mult dorita nebunie l-a copleșit în cele din urmă. La începutul lunii ianuarie 1989 a făcut un atac de cord, după care nu și-a mai revenit niciodată. Artistul s-a stins din viață la data de 23 ianuarie.

15.Conform testamentului, Dali a fost înmormântat sub podeaua teatrului-muzeu al său din Figueres, situat la doar jumătate de kilometru de casa în care s-a născut. Marele spaniol nu a lăsat moștenitori direcți, iar soția sa Gala a murit cu 7 ani înaintea artistului. El a lăsat toate lucrările ca moștenire Spaniei.