10 sculpturi spectaculoase, care sfidează gravitația, semnate de Jerzy Kędziora!

Toți suntem obișnuiți cu faptul că sculpturile din marmură, bronz sau gips au întotdeauna o bază stabilă, care este o contrabalansare a structurilor grele. Cu toate acestea, maeștrii moderni, ca niște magicieni, au învățat să facă minuni, înlocuind piedestalurile cu suporturi inimaginabile. Printre acești sculptori se regăsește și maestrul polonez Jerzy Kędziora, care a devenit faimos pentru creațiile sale uimitoare din piatră și metal, suspendate în aer.

Creatorul acestor lucrări uimitoare a reușit să realizeze o echilibrare perfectă a compozițiilor sculpturale în spațiul aerian. Chiar și oamenii de știință, care sunt interesați de fenomenul maestrului, sunt departe de adevăr. Unii cred că secretul se ascunde în calculele distribuției ideale a greutății, în timp ce alții le atribuie sculpturilor abilități magice.

Cu toate acestea, nimeni nu poate spune exact cum a reușit sculptorul să obțină un astfel de rezultat uimitor. Metodele artei sale, sculptorul le ține în mare secret. Și acest mister în mod constant trezește interesul pentru artă, dar și pentru numele maestrului.

Jerzy Kedziora s-a născut în septembrie 1947 în orașul Częstochowa (Polonia). Acolo a absolvit școala de arte frumoase, iar apoi – Academia Națională de Arte Plastice din Varșovia. A câștigat faima mondială pentru darul său unic de a crea sculpturi suspendate pe o frânghie subțire, care păstrează un echilibru extraordinar.

Eroii operelor sale, de regulă, sunt circari: gimnaști și jongleri, acrobați și pedestri, al căror echilibru este o stare naturală. Sculpturile din piatră par să se deplaseze de-a lungul unor frânghii subțiri. De asemenea, maestrul folosește în munca sa și alte personaje.

Statuile uimitoare, ”fixate” în aer, îi facpe cei care le văd pentru prima dată să rămână nemișcați. Toată lumea se întreabă cum astfel de figuri destul de grele, au practic doar un punct de susținere, se pot menține în aer, fără a se lăsa mișcate de vânt, fără să se răstoarne sau să cadă.

Și oricum te-ai uita, nu poți vedea nimc decât frânghii strânse între structuri, copaci și stâlpi. Maestrul nu folosește niciun suport suplimentar în lucrările sale. Acesta și este secretul uimitor al lucrărilor cu adevărat magice ale sculptorului Jerzy Kedziora.

Iar cel mai uimitor lucru este faptul că fiabilitatea și siguranța sculpturilor suspendate sunt atât de mari, încât autoritățile din multe orașe fără nicio rezervă alocă spații pentru plasarea lor pe străzi, în piețe și chiar deasupra carosabilului.

Și cetățenii sunt încrezători în stabilitatea lor, încât trec absolut îndrăzneț pe sub ele, fără să se preocupe de siguranța lor.

Lucrările sculptorului din polonez Jerzy Kedziora sunt un adevărat mister al timpului nostru.

În afara străzilor din orașele din Polonia, ele pot fi văzute în unele muzee și galerii ale lumii, precum și în piețe și străzi din multe orașe europene. De-a lungul carierei sale creative, aplicând cu îndemânare talentul de artist și gândirea de inginer, Jerzy a sculptat un număr imens de sculpturi suspendate, care sfidează gravitația. Creațiile sale pot fi considerate drept iluzii, trucuri și chiar magie.