Cu lecții afară și fără teme acasă: care e țara cu cel mai performant învățământ din lume

Învățământul finlandez este considerat cel mai de succes învățământ din lume. Potrivit studiului internațional PISA, care se desfășoară o dată la 3 ani, elevii finlandezi au arătat cel mai înalt nivel de cunoaștere din lume, sunt cei mai citiți copii ai planetei, au ocupat locul II la științele umanistice și al V-lea loc la matematică. E și mai curios că, deși au înregistrat aceste performanțe, elevii finlandezi își petrec cel mai puțin timp studiind, iar guvernul finlandez cheltuiește mai puține resurse financiare pentru studii decât alte țări din Europa.

În timp ce curriculum școlar din țara noastră presupune memorizarea sutelor de formule matematice, fizice și chimice, finlandezii se conduc după principiul: învățământul este pregătirea pentru o viață de succes.

Copii sunt înmatriculați în școli la 7 ani. Elevii primesc note de la 1 la 10, dar până în clasa a 7-a se aplică evaluarea verbală: mediocră, satisfăcătoare, bună și excelentă. Elevii din clasele I-III nu se notează în nici un fel.

Pe canapea, în șosete și în haine confortabile, doar ca elevii să se simtă comod în timp ce învață

În școlile din Finlanda, copiii nu stau neapărat așezați în bănci, aceștia pot sta în picioare, așezați pe covoare sau în fotolii.

Nu au o uniformă școlară, dar nici alte cerințe la capitolul îmbrăcăminte, elevii pot veni chiar și în pijamale. Încălțămintea de schimb este obligatorie, dar majoritatea copiilor de vârstă mică preferă să alerge desculț prin școală.

Când afară este cald, lecțiile sunt adesea petrecute afară, chiar pe iarbă sau pe bănci special amenajate în forma unui amfiteatru.

Mai mult ca atât, după modelul finlandez, copiii nu au teme de făcut acasă, deoarece profesorii sunt convinși că elevii trebuie să petreacă timpul frumos împreună cu părinții, iar cei din urmă nu au studii pedagogice ca să îi poată ajuta la teme.

Finlandezii au o vorbă: „Dacă trebuie să alegem să ne pregătim pentru viață sau pentru examene. Noi alegem prima variantă”

Prin urmare, nu există examene în școlile finlandeze. Evaluările și testele rămân la discreția profesorului. Există un singur test obligatoriu la sfârșitul liceului, iar profesorii nu sunt obligați să vorbească despre rezultate cu directorii sau cu angajații de la direcțiile de învățământ.

În locul materiilor independente, elevii studiază evenimente și fenomene într-un format interdisciplinar. Aceștia știu ce înseamnă un contract, un portofoliu, un card bancar, pot calcula procentajul impozitului pe moștenire sau veniturile obținute în viitor, pot crea un site pe Internet, pot calcula prețul bunurilor după mai multe reduceri sau pot prezenta un fenomen meteorologic.

Orele de știință se petrec cu maximum 16 elevi, pentru ca fiecare dintre aceștia să reușească să facă câte un experiment.

Pe site-ul școlilor, elevii își pot alege ce să mănânce următoarea lună. Atunci când se face meniul se ia în considerare preferințele copilului, dieta, dacă este cazul, și dacă copilul are alergie la un aliment sau este vegetarian.

Finlanda deține recordul mondial pentru procentul elevilor care merg la liceu direct după școala elementară: 66% dintre elevii finlandezi fac studii liceale, iar 93% dintre aceștia absolvă liceul.

Sursa foto: finland.fi