Vezi cum arată cel mai frumos sătuc pictat din Bavaria, unde fiecare casă este o operă de artă!

În Bavaria există un locușor destul de neobișnuit, care deja de mai bine de două secole bucură și impresionează nu doar locuitorii comunei, dar și foarte mulți turiști – este vorba de sătucul Oberammergau. Căsuțele pline de culori de aici, pictate în stilul unic Lüftlmalerei, au transformat această localitate într-una dintre cele mai frumoase din Europa.

Încă de pe timpuri, în Bavaria (Germania) se considera, că o casă frumos decorată sau pictată accentuează statutul și bunăstarea proprietarului. De aceea, oamenii mai înstăriți se străduiau prin orice metode să își facă casa mai deosebită, angajând pictori sau sculptori, pentru a crea adevărate minunății.

La mijlocul secolului al XVIII-lea, tânărul și ambițiosul decorator – Franz Seraph Zwinck a decis să-și încerce talentul în acest domeniu. Studiind lucrările marilor artiști, el a hotărât să experimenteze și pe fațada propriei casei a pictat o frescă murală imensă, în care era reprezentat sfântul protector Sf. Ioan Nepomuk.

Oamenii, care i-au văzut creația pentru prima dată au rămas atât de uimiți și impresionați, încât au inventat o denumire acestei tenhnici de pictare – Lüftlmalerei.

De atunci, fiecare își dorea să-și decoreze casa cu o frescă neobișnuită. Chiar și cei mai săraci considerau că e de datoria lor să o facă. Astfel, timp de câțiva ani întregul sătuc s-a transformat într-o galerie de artă, unde fațada fiecărei case este unică.

Fațadele multor case sunt decorate anume de motive biblice. Întrucât în satul alpin deseori se organiza spectacolul teatral „Patimile lui Hristos” cu ocazia sărbătorilor sau festivalurilor, astfel nu mai era nevoie de decorațiuni speciale, căci casele pictate le înlocuiau.

Astfel, fiecare fațadă reprezenta o operă de artă și avea propria încărcătură emoțională la festival.

Într-adevăr, privind aceste coloane, geamuri, obloane mărețe, cu greu îți dai seama că acestea nu sunt reale, și doar pictate pe tencuială. Dar nu numai aceste elemente decorează locuințele sătenilor, în unele se pot vedea motive din viața oamenilor din acele vremuri, scene din povești, în care pot fi recunoscute personajele preferate.

Pe altele – scene biblice, evenimente istorice și chipuri ale eroilor sau ale sfinților.

Oricare nu ar fi motivul, maestrul acorda atenție chiar și celor mai mărunte detalii. Datorită acestei diligențe și acestui entuziasm, toate lucrările sale au fost făcute nu numai cu grijă, ci și cu suflet, ceea ce provoacă doar admirație pentru omul care a investit atât de multă dragoste și muncă în fiecare element al creației sale nemuritoare.

Datorită faptului că acest tip de pictură necesită actualizare constantă și o îngrijire specială, au apărut tineri talentați care nu doar au păstrat frescele maestrului Franz Zwinck, dar și au creat propriile opere pe casele nou construite.