Un elev canadian a descoperit un oraș pierdut al civilizației Maya după hărțile stelare!

William Gadoury, un elev în vârstă de 15 ani originar din Canada, în mod neașteptat a devenit renumit în cercurile științifice. Acesta dintotdeauna a fost fascinat de civilizația Maya, iar corelația pe care el a descoperit-o i-a permis să găsească un vechi oraș mayan, necunoscut anterior, ascuns în pădurile mexicane.

William știa că Maya se închinau cosmosului și stelelor. De-a lungul a trei ani de muncă, elevul a analizat 22 de constelații în raport cu care civilizația Maya și-a construit orașele – găsind corespondențe între 117 stele și orașe mayașe, și fiind primul care ar fi găsit o asemenea corelație.

Întrebarea care l-a interesat a fost: De ce Maya și-au construit orașele lor departe de râuri, pe terenuri marginale și în munți? După cercetările realizate, băiatul și-a dat seama că stelele cele mai strălucitoare ale constelațiilor corespund cu cele mai mari orașe Maya.

În analiza unei a 23-a constelație, William a descoperit că deși aceasta avea trei stele, numai două orașe cunoscute se potriveau pe hărțile constelațiilor dezvoltate de el. De aici a apărut teoria că ar exista un al 118-lea oraș Maya, care ar fi plasat geografic într-o regiune extrem de greu accesibilă de pe teritoriul Mexicului.

Din păcate, elevul nu putea verifica coordonatele descoperite de unul singur, pentru aceasta el a apelat la ajutorul Agenției Spațiale Canadiene, solicitând fotografiile detaliate din satelit ale acestor coordonate. Oamenii de știință au îndeplinit cererea băiatului, iar presupunerea lui a fost confirmată. Procesând imaginile oferite de satelit, William le-a combinat cu imaginile din Google Earth.

Orașul a fost găsit în junglă, în sud-estul Mexicului, în apropiere de granița cu Belize. Acesta s-a ovedit a fi nu doar al 118-lea oraș al civilizației Maya, dar și unul dintre cele cinci mari orașe cunoscute la moment!

Orașul ar avea piramide de 86 metri înălțime, o suprafață totală estimată între 80 și 120 de kilometri pătrați. Se poate discerne o rețea mare de alei și străzi, din spațiu sunt vizibile 30 de structuri.

Orașul a primit denumirea K’AAK’ CHI’, sau „gura de foc”. Până când nimeni nu l-a văzut în realitate. În următorii ani, cercetătorii planifică o expediție științifică, însă aceasta necesită cheltuieli colosale.

„Acesta va fi apogeul celor trei ani de muncă și visul vieții mele” – a declarat William.

William Gadoury a prezentat rezultatele cercetărilor sale la conferința științifică din Brazilia, în anul 2017.

În prezent, oamenii de știință cunosc circa o mie de așezări ale civilizației Maya, situate în Mexic, Belize, Honduras, Guatemala și El Salvador. Până acum, nu toate au fost cercetate de arheologi.