Un arheolog a lucrat 38 de ani pentru a crea cea mai exactă copie a Romei antice! Vezi cum arăta gloriosul oraș!

Deși orașul Roma s-a schimbat foarte mult de-a lungul istoriei, multe dintre rămășițile marilor clădiri istorice încă ne amintesc de gloria Romei antice. Cu toate acestea, astăzi avem ocazia să vedem, cum arăta cel mai puternic oraș-stat din lume în trecut.

Muzeul Civilizației Romane este situat în capitala Italiei și găzduiește cea mai detaliată machetă a Romei Antice creată vreodată.

Macheta din plastic poartă denumirea de „Plastico di Roma Imperiale” și reprezintă Roma așa cum arăta în secolul al IV-lea d.Hr., în timpul conducerii împăratului Constantin I.

Modelul detaliat a fost creat de arheologul italian pe nume Italo Gismondi și este bazat parțial pe harta Forma Urbis Romae. Gismondi a lucrat la ea timp de 38 de ani.

Macheta a fost realizată la scara 1:250 și are o lungime de 200 de metri. Astăzi, acest model este considerat unul dintre cele mai exacte planuri ale Romei antice.

Macheta a fost comandată de Mussolini în anul 1933, pentru comemorarea împăratului roman Augustus (anul 63 î. Hr.). Secolul al IV-lea nu a fost ales întâmplător: anume în timpul conducerii lui Constantin, orașul a atins cea mai vastă întindere.

Macheta a fost instalată în Muzeul Civilizației Romane în anii 1950, unde a continuat să fie dezvoltată de Gismondi până în 1971.

Arheologul a folosit hărți precise pentru monumente cunoscute precum Panteonul și Coloseumul, în timp ce casele și alte regiuni ale orașului care nu au lăsat urme arheologice au fost create pe baza unor modele reprezentative pentru construcțiile antice.

Plastico di Roma Imperiale și-a lăsat în urmă originile propagandistice și este folosit astăzi ca instrument educativ și chiar ca recuzită de film. Macheta a fost utilizată de regizorul R. Scott în filmul „Gladiatorul”.