Timp de 20 de ani, acest bărbat a salvat peste 200 de pui de urs rămași fără mamă!

Membrii familiei Pazhetnov, care trăiesc într-un colț îndepărtat al regiunii Tver, Federația Rusă, au găsit cea mai bună metodă de a salva și restabili sănătatea puilor orfani de urși bruni.

Timp de mulți ani de lucru, entuziaștii din satul Bubonitsy au reușit să „pună pe picioare” peste două sute de animale sălbatice. Astfel, încât urșii bruni nu riscă să fie pe cale de dispariție.

Centrul de salvare a urșilor

Inițiatorul acestei misiuni este Valentin Pazhetnov, care alături de soția sa, Svetlana, au început în anii 1970 să aibă grijă de niște pui de urs rămași fără mamă. Treptat au creat un „orfelinat” pentru puii de urs.

Svetlana se orientează în pădure la fel de bine ca și soțul ei. Sarcina ei de bază este regimul de alimentație a urșilor.

În această familie sunt patru biologi – experți în vânătorie cu studii superioare. Valentin, Svetlana, fiul și nepotul lor. Ei toți sunt angajații stației biologice „Pădurea curată”, care se ocupă de salvarea puilor orfani.

Capul familiei este ecologist emerit al țării, doctor în științe biologice. Portofoliul său include lucrări științifice, cărți, articole interesante, precum și povești. O parte din ele au fost traduse în diferite limbi și publicate în Polonia, Franța, Belgia.

Fiul lui, Sergey are trei copii. În îngrijirea lui mai sunt și puii de urs. Aceștia au nevoie de multă atenție și grijă, la fel ca și copiii.

În fiecare zi, animalelor li se pregătesc litri de „cockail-uri”. Iar celor, care deja au mai crescut – terci după rețeta familiei Pazhetnov.

Sergey povestește despre o caracteristică a urșilor: Dacă puii sunt în pericol, atunci mama îi părăsește și pleacă. Nu se mai întoarce în acel loc, căci oamenii deja știu unde ea poate fi.

Este un mod de supraviețuire a urșilor. Pentru că dacă mama a fugit, în curând ea va avea din nou șansa să nască pui.

Dar, și vânătorii îi pot face pe puii de urs orfani. Sergey susține, că împreună cu colegii din fundație a reușit un lucru. În Rusia a fost introdusă interdicția de a vâna urșii în bârlog. Însă, a rămas braconajul…

Dress-code-ul în pădure

Oamenii nu au voie să se cunoască îndeaproape cu animalele. Animalul nu trebuie să rețină mirosul celui, care îi aduce mâncare. Iată de ce membrii familie Pazhitnov îmbracă o uniformă specială. Ea exclude mirosul de săpun, parfum sau a altor soluții.

Desigur, în această familie toți iubesc urșii și au grijă de ei. Însă, contactul cu ei este limitat. Este o latură specifică a lucrului cu animalele sălbatice. Dacă ursulețul se obișnuiește cu oamenii, el nu va supraviețui în pădure.

Puilor de urs le sunt interzise carnea și dulciurile. Animalul sălbatic nu trebuie să țină minte, că la om poate găsi hrană calorică. El singur trebuie să își dorescă să trăiască în pădure, pentru a găsi acolo mâncare mai gustoasă.

Timp de un an, familia Pazhetnov îngrijește de la 8 la 10 pui orfani. Apoi îi eliberează în pădure.