Studiu: Hainele scumpe nu-l fac pe om fericit

Cu cât oamenii sunt mai fericiți, cu atât mai simplu se îmbracă. Această concluzie o demonstrează raportul anual al ONU cu privire la nivelul fericirii în lume.

Încă din anul 2011 se realizează acest studiu, prin care oamenii de știință, după anumiți indicatori, „calculează” rata fericirii la nivel mondial.

În 2017, primele zece țări din acest clasament au fost Norvegia, Danemarca, Islanda, Elveția, Finlanda, Olanda, Canada, Noua Zeelandă, Australia și Suedia.

Nu doar nivelul de trai foarte ridicat și standardele sociale leagă aceste țări, dar și stilul vestimentar care este asemănător. Potrivit unui specialist în modă, majoritatea localnicilor din aceste țări preferă hainele simple și confortabile.

Pe de altă parte, țările în care oamenii se consideră cei mai stilați, unde moda este o parte importantă a vieții, țările care dictează moda la nivel mondial se află la coada clasamentului. De exemplu Franța se află pe locul 32, Spania pe 37, iar Italia pe locul 50 din 157 de țări studiate.

Cum se îmbracă oamenii în cele mai fericite țări din lume?

Potrivit unor articole din revista Vogue, acești oameni pun accentul pe confort. Ei cel mai des aleg blugi, tricouri, teniși și geci simple. În Danemarca sau Olanda, oamenii deseori aleg haine unisex și dacă ar fi tunși la fel, greu ai distinge care este femeie și care este bărbat.

Bărbații de la noi zic despre femeile din Suedia că „nu ai la ce privi”. Dar studiul demonstrează contrariul: că acestea sunt foarte fericite.

Ele nu se simt mai puțin feminine din motivul că nu poartă fuste creion sau tocuri de 10 cm. Mai mult, bărbații din acele țări nu așteaptă ca femeile lor să arate non stop ca modelele de pe podium.

Poate pentru fericire nu este deloc necesar să urmăriți tendințele modei și să selectați cu atenție forma fustei? Poate că poți fi fericit și în haine simple? Poate că o persoană se simte fericită, sigură pe sine și calmă, atunci când nu trebuie să dovedească ceva cuiva în fiecare zi?