Scriitorul Neil Gaiman: „Oamenii inteligenți citesc ficțiune”

Scriitorul britanic Neil Gaiman.

Neil Richard Gaiman este un autor britanic în vârstă de 58 de ani, care scrie povestiri și romane science fiction și fantasy, romane ilustrate, teatru radiofonic și film. Printre lucrările sale de referință se găsesc romanele Pulbere de Stele, Zei Americani, Coraline și Cartea Cimitirului.

Iată ce spune Neil despre dragostea pentru citit, literatură, cărți, biblioteci și bibliotecari.

Discursul de mai jos a fost făcut de către scriitor sub patronajul Agenției de Citire, din Marea Britania, o organizație caritabilă a cărei misiune este de a oferi tuturor șanse egale în viață și de ai ajuta să devină cititori încrezători și interesați. Organizația include sprijinirea programelor educaționale, a bibliotecilor și a persoanelor fizice, precum și încurajarea sinceră și dezinteresată a actului real de lectură. Pentru că, așa cum se spune, totul se schimbă când citim:

Deci, o să vorbesc cu tine despre citire. Voi spune că bibliotecile sunt importante. Voi presupune că ficțiunea și plăcerea pentru citit este unul dintre cele mai importante lucruri în viața unei persoane.

Da, eu scriu ficțiune atât pentru copii, cât și pentru maturi de mai bine de 30 de ani. Da, eu îmi câștig existența datorită cuvintelor. Fără îndoială mă interesează fenomenul lecturii, cititul de ficțiune, bibliotecile, bibliotecarii, promovarea lecturii și existenței locurilor de citit.

Vreau să vorbesc la ce ne ajută lectura.

Dacă vorbim despre literatura de ficțiune, în primul rând aceasta vă deschide poarta spre „setea de lectură”, o dependență sănătoasă și creativă. Setea de a ști ce se întâmplă în continuare, nevoia de a continua pentru ca să afli cu ce se va termina totul.

Iar în al doilea rând, citirea este cheia spre deschiderea imposibilului, a orizonturilor, a unei lumi mai bune, mai interesante și mai captivante.

Cea mai simplă modalitate garantată de a crește copiii inteligenți este să îi înveți să citească și să le arăți că lectura este plăcută prin propriul exemplu.

Adulții cu intenții bune pot distruge cu ușurință dragostea copiilor pentru lectură: îi protejează de citirea a ceea ce le place sau le oferă doar cărți care maturii le cred decente, dar de fapt acestea sunt plictisitoare. Dacă nu vreți ca cei mici să creadă că lectura este plictisitoare, lăsați-i singuri să descopere cărțile. Copiii noștri trebuie să se ridice pe scara lecturii: tot ce le place îi va ajuta – pas cu pas să devină mai inteligenți.

Totodată, literatura de ficțiune dezvoltă empatia cititorului. Empatia este un instrument care aduce oamenii împreună și îi face să nu se comporte ca niște singuri narcisiști.

De asemenea, veți găsi în cărți ceva vital pentru existența în această lume. Și anume: lumea nu trebuie să fie așa cum ne-o arată realitatea, pentru că literatura vă poate arăta o altă lume. Te poate duce acolo unde nu ai fost niciodată.

Și mai important, în timpul unei astfel de evadări, cărțile vă pot oferi cunoștințe despre lume și problemele voastre, vă dau arme, vă oferă protecție, cunoștințe și abilități care pot fi folosite pentru această evadare.

Iar pentru ca să perpetuăm dragostea pentru lectură, în orice țară, oraș și sat trebuie să fie un loc destinat lecturii.

Bibliotecile sunt libertate. Libertatea de a citi, libertatea de a comunica, este o modalitate frumoasă și utilă de petrecere a timpului liber, este un refugiu și desigur bibliotecile oferă un lucru foarte important: accesul la informații.

Mi-e teamă că în secolul XXI, oamenii nu înțeleg destul de bine ce rol au bibliotecile și care este scopul lor. Dacă percepeți biblioteca drept raft cu cărți, aceasta poate părea veche și depășită într-o lume în care majoritatea cărților există în formă electronică. Dar aceasta percepție este o greșeală fundamentală.

Bibliotecile sunt locuri unde oamenii vin pentru informații verificate și calitative. Cărțile sunt doar vârful aisbergului informațional, se află acolo, iar bibliotecarii vă pot oferi liber și legal cărți. Copiii iau cărți de la biblioteci mai mult ca niciodată, iar acestea sunt cărți diferite – cărți tipărite, cărți electronice, audio, dar mă repet, acestea sunt calitative. Desigur veți zice că internetul, astăzi, ne oferă toată informația de care avem nevoie, dar nu uitați că în lumea virtuală este greu să diseminezi calitatea de cantitate.

Cred că trebuie să citim pentru plăcere, singuri cu noi înșine și în public. Dacă citim pentru plăcere, dacă alții ne văd în spatele unei cărți, le arătăm că lectura este bună.

Odată Albert Einstein a fost întrebat cum putem să-i facem pe copiii noștri mai inteligenți. Răspunsul lui a fost unul simplu și înțelept. Dacă vreți ca aceștia să fie inteligenți, a spus el, citiți-le povești. Dacă doriți să fie și mai inteligenți, citiți-le și mai multe povești.