Regula 80/20: cea mai bună regulă pentru a-ți controla succesul și timpul

Regula 80/20 mai este numită și „Principiul Pareto”. Acest principiu poartă numele economistului italian care l-a descoperit  în 1895 – Vilfredo Pareto. Specialistul a remarcat că 80% din pământurile Italiei sunt deținute de 20% din populație, apoi că 20% din populație reprezintă pătura celor bogați și influenți, iar 80% din populație sunt cei simpli și săraci. Urmând această logică, Pareto a constatat că toată activitatea economică se supune acestei reguli.

Acum înțelegem că regula 80/20 este aplicabilă practic în orice situație. Înțelegerea acestui principiu este necesar pentru a învăța să-ți stabilești prioritățile zilnice, săptămânale sau lunare.

Cum mai exact funcționează principiul Pareto?

Principiul Pareto presupune că două din 10 puncte din orice listă vor fi mult mai valoroase decât celelalte luate la un loc.

Cel mai trist este că mulți dintre noi 10%-20% din cele mai importante puncte le amână și se ocupă de celalalte 80%, cu puține șanse de succes. Acest lucru este cauzat de psihicul uman care are tendința de a fugi de greutăți. Puțini dintre noi sunt gata să realizeze cele mai complicate 20% care asigură atingerea scopului.

Cum aplici corect regula 80/20 în stabilirea scopurilor?

Ia o foaie și notează 10 obiective. Ulterior, întreabă-te: „Dacă vei putea îndeplini astăzi o singură sarcină, care dintre acestea mi-ar influența cel mai benefic viața?” După același principiu, alege și a doua cea mai importantă sarcină.

Prin acest exercițiu vei stabili cele 20% de obiective importante.

Ce vei face cu cele 80%? Vei uita de ele. Cel puțin până când le vei realiza pe cele 20%.

Mănâncă mai întâi cea mai mare broască

Fraza cu broasca a devenit populară datorită antrenorului motivațional Brian Tracy. Deseori vedem oameni care par a fi ocupați toată ziua, dar fără finalitate. Asta se întâmplă pentru că ei se ocupă de sarcini puțin importante și le amână pe cele două sarcini cu folos.

De ce? Pentru că cele mai prețioase sarcini, care duc spre succes, adesea sunt și cele mai dificile.

Prin urmare, înainte să te apuci să faci ceva, întreabă-te: „Această sarcină intră în categoria celor 20% sau celor 80%?”