Pisicile de nisip – chiar și la vârsta adultă, acestea arată ca niște pisoiași adorabili!

Pisicile de nisip sau Felis margarita trăiesc în marea majoritate în regiunile deșertice din Africa de Nord, Arabia, Asia Centrală și Pakistan. Ele se deosebesc prin cele mai mici dimensiuni printre pisicile sălbatice: lungimea corpului este de 65 – 90 cm, unde coada constituie circa 40%, iar înălțimea este de 24 – 30 cm; masa masculilor adulți ajunge până la 2,1 – 3,4 kg, femelele sunt mai mici.

 

Această rasă de pisici este nocturnă, iar în timpul zilei aceste feline se ascund în adăposturile lor. De regulă, acestea sunt vizuini abandonate de vulpi, corsacuri, popândăi și gerbili. Doar subspeciile pakistaneze sunt active iarna și primăvara mai ales la amurg.

Aceste pisici sunt foarte rezistente, deoarece pot tolera cu ușurință temperaturile de la -5 grade la +52 grade Celsius și să trăiască fără apă timp de câteva luni, luând cantitatea minimă necesară din alimente. Dar cel mai interesant este că această rasă de pisici, chiar și la vârsta adultă, continuă să arate ca niște pisoiași.

Felis margarita are urechi mari și un auz foarte bine dezvoltat. Poate localiza prada chiar dacă aceasta se află sub pământ. Părul de pe lăbuțe o ajută să nu se scufunde în nisip și este un bun izolator împotriva temperaturilor ridicate din deșerturile în care trăiește.

Datorită dimensiunilor sale și aspectului deosebit de plăcut, a apărut o cerere mare pe piața doritorilor de a le avea în calitate de animale de companie. Acest lucru a diminuat considerabil numărul de exemplare la nivel mondial. Din anul 2012, pisica de nisip a fost trecută pe lista speciilor protejate, vânarea ei fiind interzisă.