
Cusutul, spălatul, călcatul – majoritatea oamenilor învață aceste lucruri acasă, nu la școală. Dar există și unele excepții, de exemplu când școala include orele de muncă în lista obiectelor suplimentare, pentru a arăta elevilor, în special băieților, importanța egalității de gen și pentru a distruge stereotipurile legate de lucrul prin casă. Anume acesc scop îl are școala spaniolă Montekastelo. Deviza lor este „Egalitatea se cunoaște prin acțiune”.
Am decis să vă povestim mai detaliat despre strategia acestei instituții de învățământ, astfel încât și alte școli să poată să se inspire din acest exemplu!
Treburile casnice nu depind de gen
În anul 2018 școala, care se află în orașul Vigo, a anunțat că a inclus încă un obiect în lista celor ce urmează să fie studiate de elevi. La aceste ore, băieții vor învăța să calce rufele, să coase, să gătească, dar și să repare instalațiile sanitare și electrice, să studieze zidăria și tâmplăria.
Profesorii și părinții colaborează și îi ghidează pe elevi
Lecțiile sunt predate de către profesori voluntari, precum și de tații unora dintre elevi.
Confortul în casă este sarcina ambilor parteneri
Gabriel Bravo, coordonatorul instituției de învățământ a explicat introducerea unui nou obiect în interviul acordat pentru un ziar: „Elevii noștri sunt niște norocoși să studieze astfel de lucruri, pentru a fi pregătiți de viața de familie pe viitor. Astfel, chiar de la început ei vor fi responsabili și vor împărți treburile casnice cu partenerul de viață. În acest mod ei vor înțelege – confortul în casă este sarcina ambilor, nu este doar grija femeii.”
Aspirația spre egalitatea de gen
Această idee a apărut, atunci când administrația școlii căuta metode de încurajare a egalității de gen în rândul elevilor. După discuție, proiectul a fost adus la cunoștința părinților și studenților. Părinții nu au avut obiecții față de noul obiect de studiu, pe când unii studenți au simțit disconfort atunci când au auzit de călcat și cusut.
Distrugerea stereotipurilor
Cu toate acestea, atunci când a început procesul de studiu, toate îndoielile au dispărut. Elevii au văzut, că tot ceea ce învață sunt acțiuni simple care pot fi realizate pas cu pas nu doar de femei, dar și de bărbați.
Lecții de viață
„Pentru unii elevi a fost pentru prima oară când au luat fierul de călcat în mână. Lecțiile s-au dovedit a fi vesele, dar utile. Noi am rămas uimiți, iar părinții foarte mulțumiți” – a povestit Bravo în interviul său.