Casa, care nu depinde de serviciile municipale

O casa solară care produce energie de trei ori mai mult decât consumă a fost inventată și construită anul trecut în Madrid, Spania. La proiect, au lucrat arhitecți și experți din 20 de țări. Casa a fost creată la inițiativa Institutului de Arhitectură Avansată din Catalonia.

Prințul Felipe al Spaniei a spus că această casă arăta ca o barcă, dar casa a mai fost numită de vizitatori și „casa de arahide”, „submarin de scorțișoară” sau „burtă de balenă”.

Acoperișul casei este învelit cu panouri fotovoltaice flexibile moderne care utilizează energia soarelui, și o fac atât de eficient, încât casa produce de trei ori mai multă energie decât consumă.

Clădirea în sine este confecționată din lemn, placaj și alte materiale ecologice. Are o formă ergonomică și un număr mare de ferestre, care asigură iluminarea naturală și ventilația, iar pe acoperiș au fost instalate rezervoare pentru colectarea apei de ploaie.

Faptul că această clădire este înălțată pe trei „picioare” permite vizitatorilor sau locuitorilor să se relaxeze la umbră și să respire aer curat când deschid geamurile.

Proiectul este numit Fab Lab House și a fost gândit pentru orașele mici și suburbiile din Spania. Mai mult ca atât, construcția unei astfel de case durează doar 15 zile, iar datorită faptului că sunt utilizate materiale ieftine și elemente decorative simple, aceasta are un cost redus.

Spațiul locativ al casei solare este de 75 de metri pătrați, astfel patru persoane pot trăi liber în ea. Proiectul a ocupat deja primul loc în cadrul concursului european de design Solar Europe People’s Choice Awards.

Peste 20 de mii de persoane au vizitat cea mai populară casă solară din Madrid. Casa va fi scoasă la licitație, prețui ei pornind de la 45 de mii de euro fără TVA.