O carieră strălucitoare, o aventură cu Alain Delon și alte lucruri triste despre legenda muzicii franceze Dalida

Pe 17 ianuarie, cântăreața franceză Dalida, cunoscută peste tot în lume pentru muzica sa, ar fi împlinit 86 de ani, dacă acum 32 de ani nu ar fi decis să părăsească în mod voluntar această viață. Ea este numită una dintre cele mai mari artiste a secolului XX. Hiturile „Paroles, paroles”, „Salma ya Salama”, „Je suis malade” sunt până în prezent ascultate de fanii cântăreței. Avea totul – frumusețea, succes și adorația fanilor – dar cântăreața a ajuns într-un moment în viață „insuportabil” și a cedat.

Dalida în filmul „Un verre, une cigarette”, 1995.

Dalida, a fost o cântăreață și actriță franceză, care s-a născut, în 1933, în Egipt din părinți italieni, dar și-a petrecut o mare parte a vieții în Franța. Numele ei adevărat este Yolanda Gigliotti. Mama ei a fost croitoreasă, iar tatăl ei a fost violonist la Opera din Cairo.

Părinții săi nu și-au putut imagina vreodată că Yolanda va fi numită cea mai frumoasă femeie a țării și asta pentru că în copilărie a suferit din cauza unui virus, care i-a afectat vederea și simetria feții.

Când artista avea 12 ani, tatăl său a murit, iar familia a rămas fără întreținător. Prin urmare, la vârsta de 16 ani, Yolanda a început să lucreze secretară în cadrul unei companii farmaceutice. Cu toate acestea, din copilărie, ea a visat să devină faimoasă și să cânte pe cele mai mari scene. Pentru că suferea de strabism, a trecut prin trei operații, ca să-și recapete frumusețea.

Dalida împreună cu Alain Delon.

De la vârsta de 18 ani, Yolanda a început să participe la concursuri de frumusețe, iar în 1954 a câștigat titlul Miss Egipt.

Yolanda și-a început cariera în calitate de foto model și actriță de film, apoi a început să-și cizeleze vocea și să iasă în scenă. Ca pseudonim, ea a ales numele eroinei biblice, seducătoarei Dalila. În viața a avut multe romane, dar toate au avut un final trist. Primul ei soț a fost actorul Lucien Morisse, însă căsătoria lor s-a destrămat.

Dalida cu soțul său, actorul Lucien Morisse.

După divorț, ea a început o relație cu cantautorul Luigi Tenco, cu care au cântat un duet la festivalul din Sanremo în 1967. Dar din cauza că au pierdut concursul, Tenco s-a sinucis imediat după concurs, iar corpul neînsuflețit a fost găsit în camera de hotel chiar de Dalida. Pentru artistă, a fost un șoc mare.

Dalida împreună cu cantautorul Luigi Tenco.

Apoi ea însăși a încercat să-și pună capăt zilelor, dar a fost găsită de o servitoare și dusă la terapie intensivă. Cântăreața a fost câteva zile în comă, iar consecințele au fost grave: Dalida și-a pierdut parțial vocea, a început să își piardă auzul. Recuperarea a fost lungă și dureroasă.

Dalida și Luigi Tenco în San Remo, 1967.

Apoi nenorocirile în viața artistei de parcă s-au ținut lanț. În 1970, fostul său soț, Lucien Morisse, cu care au păstrat o relație de prietenie, s-a sinucis. Din cauza șocului, artista nu a mai apărut pe scenă o perioadă îndelungată.

În 1972, ea a început o aventură cu artistul Richard Chanfray, cu care a trăit timp de 9 ani într-o căsătorie civilă.

Dalida împreună cu artistul Richard Chanfray.

Dar la doi ani după ce s-au despărțit, el s-a sinucis, din cauza persecuției fiscale. Această a fost ultima picătură pentru Dalida.

Deși era adorată de milioane de fani, artista a suferit mult din cauza că nu a avut o familie fericită și nici copii.

Aceasta a suferit de o depresie severă, iar la 2 mai 1987, Dalida, în vârstă de 54 de ani, a luat o doză letală de somnifere. Cântăreața a lăsat și un mesaj de adio: „Viața a devenit insuportabilă pentru mine. Iertați-mă”.

În 2011, Alain Delon a publicat cartea „Femeile vieții mele”, în care a recunoscut că a avut o aventură cu Dalida. Actorul a scris că sentimentele au izbucnit între ei când încă nu erau renumiți: „Munceam mult, iar într-o noapte, când m-am întors într-o cameră de hotel de pe strada Jean Mermoz, lângă Champs Elysees am cunoscut-o pe Yolanda Gillotti. Ambii visam la glorie, iar zece ani mai târziu, ea a devenit Dalida și eu am devenit Delon. Și ne-am întâlnit la Roma. Noi ne-am iubit unul pe altul departe de opiniile privitorilor și a paparazzi. (…) Regret un singur lucru – că nu am sunat-o atunci când ea a crezut că a rămas singură pe lume.”

Pe parcursul carierei sale, Dalida a primit 55 de discuri de aur și a fost prima cântăreață care a câștigat un disc de diamant.