„Nu s-au ofilit timp de 50 de ani”: O colecție frumoasă de flori realizate din metale și pietre prețioase

Carl Fabergé a fost un bijutier rus, cunoscut îndeosebi pentru „Ouăle Fabergé”, bijuterii realizate din metale și pietre prețioase, la baza cărora se află tradiția pascală. Cu toate acestea, cunoscători de artă consideră adevărate bijuterii și florile realizate de acesta.

Peter Carl Fabergé s-a născut la 30 mai, 1846 și a decedat la vârsta de 74 de ani. Pe parcursul vieții, acesta a obținut titlul de „Maestru în Aur”.

Ideea de a crea flori prețioase s-a născut după ce la atelierul bijutierului a fost adus pentru restaurare un buchet de crizanteme „prețioase”, realizat în China.

Atunci, Carl Fabergé a zis că-și va crea propria „grădină” cu flori prețioase. Bijutierul s-a inspirat din florile care creșteau în parcurile din Rusia.

Creațiile artistului au ajuns în casele mai multor demnitari de stat.

De exemplu, împărăteasa Alix de Hessa-Darmstadt, soția țarului Nicolae al II-lea al Rusiei, avea un buchet de lăcrimioare, într-un coș auriu. Această lucrare i-a fost dăruită împărătesei în ziua încoronării.

Designerii casei Fabergé repetau adesea trandafirul sălbatic, crinul, cenușa de munte, zmeura și păpădia.

Vasul în care stăteau florile era creat din cristal, iar datorită transparenței sale se creează o iluzie a faptului că florile stau în apă.

Tulpina florilor era realizată din aur și avea o gravură specială, iar frunzele din jad, o piatră semi-prețioasă, elegant sculptată, ca și cum ar fi fost vii.

„Păpădia” de la care a început totul este acum expusă într-un muzeu la Kremlin, Moscova. Aceasta este una dintre cele mai deosebite creații ale lui Fabergé. Tulpina florii este din aur, iar frunzele din jad, dar însăși floarea este naturală.

Până acum, bijutierii nu înțeleg cum Fabergé a reușit să obțină această lucrare.

Mai mult ca atât, maestrul a lipit mici diamante pe floare, care strălucesc ca roua dimineții. Deși, oamenii de știință au îndoieli față de naturalețea florii.

Un expert de la Grădina Botanică a Universității de Stat din Moscova a confirmat că floarea este realizată dintr-o păpădie adevărată.

O altă lucrate, care se numește „Ochii Anei” este singura floare din lumea Fabergé, creată cu portrete în miniatură.

Floarea a fost făcută în 1904 și donată de Nicolae al II-lea împărătesei Alix de Hessa-Darmstadt la 10-a aniversare a căsătoriei. Prin apăsarea unui buton, se deschid petalele florii și se văd portrete în miniatură ale fiicelor și fiului cuplului imperial.