Michio Kaku dezvăluie ce ne așteaptă în viitor: „Învățământul nu se va mai baza pe memorare!”

În anul 2013 ziarul The New York Times l-a numit pe Michio Kaku unul dintre cei mai deștepți oameni ai New York-ului. Fizicianul și futurologul de origine japoneză s-a remarcat prin susținerea teoriei corzilor, care presupune că toate particulele sunt vibrații pe o bandă foarte îngustă de cauciuc. Omul de știință are opt cărți – bestselleruri și este profesor cu renume mondial. Iată un fragment dintr-un interviu oferit de Michio Kaku, despre cum acesta vede evoluția educației, a științei și a omenirii în viitor.

Procesul de învățământ nu se va mai baza pe memorizare. În viitorul apropiat calculatoarele și ochelarii Google Glass se vor transforma în lentile mici, oferind posibilitatea de a descărca toate informațiile necesare. Există deja ochelari cu realitate augumentată, care au această funcție. De aceea, peste câțiva ani studenții vor putea căuta răspuns la orice întrebare doar clipind din ochi.

Pe de o parte, nu va mai fi necesar să ne supraîncărcăm creierul cu cunoștințe inutile, o mare parte din care, după cum arată practica, nu este folosită ulterior. Pe de alta – rezerva liberă mentală va fi reorientată spre dezvoltarea abilității de a gândi, de a analiza, de a argumenta și de a lua, în cele din urmă, deciziile corecte.

Pentru a obține un adevărat succes în viitor, trebuie să ne dezvoltăm acele abilități inaccesibile pentru roboți: creativitatea, imaginația, inițiativa, abilitățile de conducere. Societatea trece treptat de la o economie de mărfuri la una intelectuală și creativă. Există mult mai multe șanse de succes pentru acele țări care vor reuși să echilibreze piețele de mărfuri și potențialul cognitivo-creativ. Națiunile care cred numai în agricultură nu o vor duce prea mult, acestea sunt condamnate la sărăcie.

Cele mai profitabile domenii vor fi biotehnologia, nanotehnologia și intelectul artificial. Se va schimba nu doar sistemul de învățământ, ci și procesul de muncă. Foarte curând nu vor mai rămâne oameni în fabrici, dar vor exista multe specialități noi în sfera intelectuală. Primul lucru pe care trebuie să-l înveți dacă vrei să reușești în viitor este să nu te temi să fii diferit, să îți asumi întreaga responsabilitate pentru viața ta, să nu-ți fie frică să schimbi totul într-o singură zi și să urmezi o nouă cale.

Este destul de real faptul, că până în anul 2050 va fi creată mintea supremă, care va depăși cu mult mințile cele mai bune ale omenirii în aproape toate domeniile. De exemplu, recent, o echipă internațională de oameni de știință au creat în cadrul proiectului Human Brain Project, cu o investiție de 1 miliard de dolari, o hartă unică a creierului uman Big Brain, care arată structura detaliată cu o precizie de 20 micrometri. Un astfel de atlas anatomic nu doar va simplifica activitatea neurologilor și a neurochirurgilor, va ajuta la tratarea bolilor grave, dar și va oferi o oportunitate de a vedea cum creierul procesează emoțiile, percepe informația.”

Pe lângă acest pacemaker pentru creier, care să le fie util suferinzilor de Alzheimer și de alte boli neurodegenerative, fizicianul a mai vorbit despre faptul că vom putea să trăim lucruri cu care nu ne-am întâlnit niciodată, încărcându-le pur și simplu în mintea noastră. „Secolul XX a fost al fizicii, al computerelor, laserelor, televiziunii, radioului, Internetului, etc. Cred că secolul XXI va fi cel în care ne concentrăm pe fizică și biologie, o vom explora pe cea din urmă, folosind-o pe cea dintâi. Cred că viitorul aparține nanotehnologiei, biotehnologiei, inteligenței artificiale și fizicii cuantice”  a mai spus fizicianul.