Machu Picchu: 10 curiozități despre așezarea antică a Incașilor

Machu Picchu este o așezare veche a civilizației Inca, care s-a păstrat până în epoca noastră. Orașul a fost construit în jurul anului 1450 pe un munte din America de Sud și este un monument UNESCO și una dintre cele 7 minuni moderne ale lumii. Ce cunoști despre acest oraș secret? Așadar, am pregătit 10 curiozități interesante despre Machu Picchu.

1.Construirea orașului
Potrivit legendelor, pentru construirea acestui oraș, oamenii trebuiau să transporte pietre de peste 20 kg în sus, la 2450 m înălțime. Apropo, este important că nici un transport nu a fost folosit pentru a atenua situația dificilă a constructorilor. Se crede că sute de oameni au împins pur și simplu bolovani foarte grei pe panta unui munte abrupt, fiindu-le în ajutor doar niște unelte primitive.

2.Scopul ridicării orașului
Există numeroase teorii diferite cu privire la scopul real al ridicării orașului Machu Picchu, printre care crearea unei moșii regale, un centru secret ceremonial, o închisoare sau un refugiu pentru femei.

3.Caracteristica de proiectare
Incașii erau zidari strălucitori. Pentru construirea orașului, au folosit o tehnică specială numită ashlar, când pietrele sunt tăiate astfel încât să fie conectate între ele fără nimic altceva. Ca rezultat, orașul s-a dovedit a fi aproape turnat. Mai mult decât atât, nici lama cuțitului nu trece pintre pietre.

4.Orașul pierdut al Incașilor
De fapt, Machu Picchu, astăzi fiind atracția principală a Peru, pentru o lungă perioadă de timp a fost cunoscut doar de localnici. Până când un profesor și arheolog american, Hyrum Bingham, au descoperit acestă așezare în 1911. Cartea lui Bingham “Orașul pierdut al Incașilor” a fost scrisă pe baza rezultatelor cercetărilor sale.

5.Mascarea orașului
Datorită faptului că Machu Picchu se află printre munți, este imposibil să-l vedeți de jos. Poate că acesta a fost unul dintre principalele motive pentru care orașul, unul dintre puținele construite în timpul civilizației Inca, a supraviețuit cuceririi spaniole.

6.Influența astronomiei
Pasiunea civilizației către astronomie a avut un impact imens asupra construcției orașului. Cu ajutorul astronomiei, ei puteau determina, de exemplu, cel mai bun moment pentru plantare și recoltare. Ca obiect indicativ era piatra sacră Intihuatana, care a fost ridicată într-un loc care a servit ca ceas astronomic și calendar Incas.

7.Denumirea Machu Picchu
Denumirea orașului este tradusă ca “vârf vechi” sau “munte vechi”, iar așezarea are mai mult de 100 de scări, sculptate în piatră.8.Explorarea orașului
Doar persoanele care vor explora orașul de dimineață devreme vor putea ajunge într-un loc uimitor, chiar în vârful muntelui Uayna-Picch. Este foarte dificil să urcați și apoi să coborâți. Aici, vizitatorii pot găsi, de asemenea, un templu secret.

9.Camerele secrete
În 2012, arheologii au descoperit niște camere subterane, care pot fi accesate numai printr-un fel de cale secretă. Se presupune că în aceste camere, incașii și-au păstrat aurul.

10.Pericolul de cutremur
Orașul este situat chiar în vârful muntelui. În această zonă, cutremurele sunt destul de frecvente. Cu toate acestea, pentru Machu Picchu ele nu sunt periculoase. Datorită tehnicii ashlar, pietrele se pot deplasa din loc, dar se pot întoarce la poziția inițială. Dacă nu ar fi fost o astfel de abordare a construcției, nu avea să fim martori a creației Imperiului Inca.