În Helsinki a fost deschisă o bibliotecă care a adunat cozi fără precedent printre finlandezi!

În Finlanda, ca și în orice țară europeană, este aproape imposibil să vezi o coadă, cu excepția celor de la vânzările de Crăciun. Dar, pentru un astfel de eveniment, pe care finlandezii l-au așteptat tocmai trei ani de zile, mulți nu s-au lenevit să vină mai devreme, pentru a fi printre primii care vor intra în megacomplexul modern. Evenimentul principal al anului trecut din întreaga țară a fost deschiderea Bibliotecii Centrale Oodi!

Deschiderea templului cunoștințelor Oodi în Helsinki s-a lăsat mult așteptată și a adunat o coadă imensă de iubitori de carte și nu doar.

Și nu e de mirare, căci în această bibiliotecă totul e gratis: cărți și distracții, cinematograf și atelier de cusut, imprimante 3D, o cafenea și multe altele!

Denumirea bibliotecii a fost aleasă de întreaga țară, pentru asta a fost organizat chiar și un concurs. După discuții îndelungate, din mii de variante a fost aleasă cea mai elocventă – Oodi, care se traduce ca „Odă”.

Pentru construcția bibliotecii au fost alocate mai mult de 100 milioane de dolari din bugetul statului, iar pentru întreținere sunt prevăzute câte 8 milioane în fiecare an.

1.Arhitectura

Având în vedere atitutinea guvernului față de biblioteci, nu este surprinzător că Oodi a fost construită în fața Parlamentului finlandez (clădirea a fost ridicată la începutul secolului al XX-lea) chiar în inima orașului. Acum complexul ultramodern din oțel și sticlă a devenit principala atracție turistică a capitalei.

Biblioteca a fost construită timp de trei ani și este constituită din trei etaje a câte 5000 de metri pătrați fiecare. Datorită greamurilor panoramice, clădirea dispune de iluminare naturală, iar interiorul decorat cu lemn natural nu doar aduce o atmosferă specială de confort și căldură, dar și umple spațiul cu un miros delicat de molid.

2.Zonarea

Fiecare etaj este o destinație în sine și un nou spațiu civic interesant. Biblioteca a fost concepută ca o cameră de zi gigantică și confortabilă, unde fiecare ar putea veni și beneficia de toate serviciile gratuit. Nu contează dacă ești locuitor al capitalei, om din provincie sau un străin – aici nimeni nu îți va cere actele la control.

La primul etaj nu există cărți. În schimb, vizitatorii se pot bucura de serviciile unui cinematograf, săli pentru lecții și diverse evenimente, chiar și un restaurant pentru petreceri de familie sau întâlniri cu prietenii.

La etajul doi la fel nu vei găsi cărți. Aici sunt ateliere gigantice (makerspace), echipamente computerizate și de copiere cu cele mai recente aplicații și software, imprimante 3D, mașini de cusut, și tot felul de instrumente electrice pe care toată lumea le poate folosi în nevoile lor personale.

Tot aici sunt amplasate studiouri de înregistrare audio și video, camere de jocuri echipate cu tehnică și dispozitive moderne, pe care le poți utiliza gratis.

La etajul trei deja se află o sală de lectură cu o colecție unică de cărți, în care sunt adunate cărți și ediții periodice în 17 limbi ale lumii.

Din moment ce finlandezii sunt o națiune cititoare, inclusiv și tinerii, aici au fost create toate condițiile pentru ca părinții să poată veni împreună cu copiii sau chiar bebelușii și să se simtă confortabil.

Special pentru asta au fost organizate colțuri cu covorașe și jocuri interesante pentru copii dar și pentru proaspetele mămici. Aici găsești canapele și fotolii, cuptoare cu microunde pentru încălzirea mâncării și chiar măsuțe pentru schimbat.

Tot la etajul trei există o cafenea, unde cititorii pot servi un ceai sau o cafea, pot folosi wi-fi gratuit sau pur și simplu să comunice cu prietenii.

3.Drepturile cititorilor și interdicțiile

Aici există doar trei interdicții. Este interzis fumatul, să mănânci sau să consumi băuturi lângă dispozitivele tehnice, să dormi în poziție orizontală (dar să tragi un pui de somn într-un fotoliu cu o carte în mână se poate).

4.Personalul

Ținând cont de faptul că biblioteca este vizitată în fiecare zi de aproximativ 10 mii de oameni, primirea, sortarea și livrarea cărților în secția necesară este complet modernizată – asta o fac 5 roboți. În bibliotecă lucrează doar 54 de oameni.

Plus la asta, personalul mai include câinii dresați, care sunt învățați să stea și să asculte răbdător lângă copilul, care învață să citească pe silabe. Pedagogii și psihologii consideră, că datorită susținerii unor astfel de ascultători capacitatea de a citi se formează mult mai repede.