În Canada au fost combinate orfelinatele cu azilurile de bătrâni! Rezultatul a depășit toate așteptările!

În Canada devine tot mai popular un nou program social. Scopul acestuia este de a combina casele de copii cu azilurile de bătrâni. Chiar dacă sună fantastic, și în același timp straniu, succesul acestei idei a depășit chiar și cele mai îndrăznețe așteptări!

După cum se știe, în orfelinate precum și în aziluri de bătrâni există multe persoane singure și părăsite de cei apropiați. Ce se întâmplă atunci când două generații de astfel de oameni se întâlnesc? Este ușor să ne dăm seama!

Pentru prima dată, un program analogic a fost lansat în anul 1991 în Seattle, SUA, în baza casei de îngrijire a bătrânilor Providence Mount St. Vincent. De câteva ori pe săptămână, în vizită la bătrânii din acest azil veneau grupuri de copii, însă nu de la orfelinat, ci de la grădinițe. Centrul din Seattle a devenit cel mai renumit exemplu de interacțiune între generații. În baza acestei experiențe a fost creat filmul documentar „Present Perfect”.

„Înainte de a intra copiii în încăpere, bătrânii arată pe jumătate vii, sunt într-o stare adormită. O scenă destul de deprimantă. Și iată că vin copiii pentru a face o lecție de artă sau muzică sau pentru a face sandwich-uri pentru cei vârstnici – și bătrânii revin imediat la viață și se încarcă de energie!” – și-a împărtășit impresiile regizorul filmului Evan Briggs.

Un proiect asemănător a fost lansat și în Marea Britanie. „Nightingale House” este primul azil din țară, în care se practică interacțiunea între generații. Aici, pentru câteva ore pe zi, orfanii și bătrânii își petrec timpul împreună, sub același acoperiș.

Rezultatele cercetărilor au arătat că o astfel de interacțiune socială influențează în mod pozitiv sănătatea persoanelor vârstnice. Potrivit oamenilor de știință, comunicarea cu copiii ajută la îmbunătățirea bunăstării generale, înlătură senzația de singurătate, stabilizează tensiunea arterială și reduce riscul diferitor tulburări de sănătate.