În baie și la intrarea în casă: Iată de ce japonezii folosesc sarea nu doar în bucătărie!

Japonezii au o reputație de oameni neobișnuiți, dar foarte deștepți și pricepuți. Datorită capacității lor uimitoare de organizare, locuitorii Țării Soarelui Răsare au obținut rezultate înalte în diferite sfere ale vieții. Și, prin urmare, este întotdeauna interesant să înveți ceva nou despre aspectele vieții lor.

Astăzi vă vom povesti cum este utilizată sarea în Japonia, fiind un produs înzestrat cu calități mistice și folosită în cele mai imprevizibile moduri și locuri. Japonezii presară adesea sare la intrarea în casă, prin colțurile camerei și chiar în toaletă. Oare de ce fac aceste lucruri ciudate?

Sarea în casă

În Japonia, oamenii sunt convinși că sarea aduce beneficii nu numai în bucătărie, ci și în întreaga locuință, îndepărtând spiritele rele și atrăgând norocul.

Atunci când desfășoară rituri de purificare, când japonezii încearcă să scape de energia rea și să neutralizeze spiritele rele, folosesc acest ingredient – sarea. Chiar și în timpul slujbei de pomenire, pe altar este așezat un vas cu acest condiment.

Fără micile cristale nu sunt complete nici luptele Sumo, deoarece pe ring se presară sare. De asemenea, aceasta este împrăștiată la intrarea în restaurante, baruri, cafenele sau localuri de divertisment, deoarece se crede că sarea atrage clienții. Iar în prag, „aurul alb” contribuie la purificarea energiei, dar și alungă gândurile rele ale tuturor celor care intră în casă.

Este deosebit de surprinzător faptul că, nici în baie și toaletă, japonezii nu se descurcă fără sare. Ei cred că răul poate intra prin grilele de ventilare sau pe geam. Prin urmare, pentru protejarea locuinței, aceștia pun sare în toate camerele, chiar și în baie.

Credința japonezilor că sarea are puterea de a atrage binele se trage de la o legendă veche.

Se spune că împăratul Kyoto, care a domnit cu o mie și jumătate de ani în urmă, a avut un harem imens de 3 mii de femei. Dar lui îi era foarte dificil să o aleagă pe cea cu care își va petrece noaptea. Și, prin urmare, a încredințat această alegere calului său: de pragul căreia se va apropia prietenul credincios al monarhului, aceea va avea noroc.

Pentru a se bucura mai des de atenția împăratului, o frumoasă a decis să recurgă la un șiretlic, împrăștiind sare în fața ușii. Dorind să guste din deliciul preferat, calul mergea de fiecare dată la pragul acelei fete ingenioase, aducând cu el și împăratul. De atunci, japonezii sunt de părere că sarea în prag semnifică norocul, atragerea oamenilor potriviți, banilor și bogăției în casă.

Totuși, este uimitor să afli cum dezvoltarea rapidă a noilor tehnologii și crearea roboților în Japonia sunt combinate cu o credință în ceva mistic, supranatural. Deși, cred că este vorba mai mult despre respectul oamenilor pentru vechile tradiții japoneze.