
Profesoara Cindy Decker din Jacksonville, statul Florida, în vârstă de 55 de ani, a pictat cel de-al doilea tablou din viața ei la cursurile de artă plastică. Fiul ei a fotografiat-o, pentru a o încuraja și a postat imaginea pe Reddit. Dar, femeia nici nu și-a putut imagina că fotografia ei va crea furori printre pictorii din întreaga lume. Cei doi au inițiat astfel un adevărat flashmob în lumea virtuală.
Christopher Zetterstrand, un pictor în vârstă de 45 de ani din Suedia, a fost primul care a decis să picteze profesoara cu tabloul ei în mână.
„M-am gândit, că ar fi drăguț și am decis să pictez această fotografie pur și simplu așa pentru plăcere.” – a povestit bărbatul pentru BBC. În mai puțin de o săptămână, postarea lui a adunat sute de aprecieri și comentarii pozitive.
După care, o altă utilizatoare a rețelei Reddit l-a pictat deja pe Zetterstrand împreună cu tabloul profesoarei Decker. Postarea ei a adunat 112 mii de voturi în doar 72 de ore.
În acest mod, pe rețelele de socializare a pornit un adevărat flashmob: pictorii au început să picteze tablouri recursive.
Atunci când s-au adunat deja mai multe tablouri, un alt utilizator a inventat o schemă specială pentru a urmări legătura dintre creații.
Profesoarei Decker, care era în fotografia cu care a început întreaga mișcare, i-a plăcut nespus ideea, iar pictorul Zetterstrand i-a promis că îi va expedia lucrarea în calitate de cadou.
„Eu am pictat o femeie, care a pictat un băiat, care a pictat o doamnă, care a pictat o lebădă” – o nouă viziune asupra flashmob-ului printre pictori și tablourile lor recursive.
Tehnica, în care o imagine apare în mod recursiv în interiorul său, este numită efectul Droste.
Termenul a apărut în anii 1970, când compania olandeză Droste, care produce cacao, și-a înnoit designul ambalajului. Pe acesta era reprezentată o călugăriță, care ținea în mână o cutie de cacao cu o călugăriță pe ea.