Descoperire arheologică valoroasă: Mozaicuri antice grecești într-un oraș din Turcia!

Arheologia este una dintre cele mai interesante științe, căci trecutul ne bucură adesea cu daruri generoase. Recent, un grup de arheologi, condus de profesorul Kutalmis Görkay de la Universitatea din Ankara, a descoperit trei mozaicuri grecești în orașul turc Zeugma. Acesta este situat în apropierea hotarului cu Siria. Mozaicurile datează din secolul II î.Hr. și prezintă un mare interes pentru cercetători.

Cele 9 muze: zeițele literaturii, științei și ale artei

Lucrările de excavație în apropierea orașului Zeugma au început în anul 2007, atunci când în această zonă a fost intensificată construcția stației hidroelectrice Biradjik. Realizând faptul că vechile comori sunt amenințate de inundații și au nevoie de protecție, oamenii de știință s-au alăturat activ luptei pentru păstrarea descoperirilor arheologice.

Okeanos și Tethys

După părerea profesorului Kutalmis Görkay, cu mii de ani în urmă, mozaicurile făceau parte din interiorul caselor de locuit. De regulă, grecii reprezentau diferite personaje mitologice, zei și eroi, asortând cu atenție imaginea cu camera care era decorată. De exemplu, în dormitor cel mai adesea putea fi văzut portretul lui Eros. Fiecare scenă trebuia să creeze o impresie deosebită, mozaicurile reprezentau nu doar gustul rafinat al stăpânului casei, ci și interesele sale.

Orașul de pe teritoriul unde este situat astăzi Zeugma, a existat încă din secolul III î. Hr. Atunci acesta avea denumirea de Seleucia, deoarece a fost fondat de Seleucus Nicator, care l-a slujit pe Alexandru cel Mare. În anul 64 î.Hr., orașul a fost ocupat de romani și redenumit, cuvântul „zeugma” însemnând „pod”. Zeugma se afla la intersecția dintre lumea greco-romană și Persia, datorită locației sale, orașul a devenit unul dintre centrele Imperiului Roman de Est. Persii au cucerit Zeugma în anul 253 d.Hr..

Thalia, muza comediei și a poeziei idilice 

În prezent, se consideră că Muzeul de mozaicuri din Zeugma deține cea mai mare colecție de mozaicuri antice din lume. Ce altceva vor reuși să mai găsească arheologii – putem doar ghici!

Poseidon – zeul mării