De ce oamenii mănâncă țărână? Iată ce spun ultimele cercetări științifice!

Având la dispoziție numeroase plante și animale comestibile, unii oameni, fără ezitare, pot mânca pământul de sub picioarele lor. Consumul deliberat al țărânei, numit și geofagie, este un instinct natural care servește unui scop sănătos.

Conform unor cercetări recente, dorința unor oameni de a mânca țărână este explicată prin acțiunea proprietăților protectoare ale sistemului digestiv. După studierea datelor a 482 de cazuri de geofagie, oamenii de știință în frunte cu Sera Young de la Cornell University au descoperit, că utilizarea țărânei în alimentație are puține în comun cu sentimentul de foame sau cu faptul presupus că organismul are o insuficiență de minerale. După părerea cercetătorilor, geofagia poate ajuta la prevenirea dezvoltării microorganismelor patogene în intestine, în special la femeile însărcinate și la copiii de vârstă preșcolară.

Teoriile anterioare presupuneau că geofagia se dezvoltă din cauza foametei și, de asemenea, din cauza lipsei de elemente esențiale în dietă, cum ar fi fierul. Cu toate acestea, niciuna dintre acestea nu este adevărată.

Femeile însărcinate și copiii care locuiesc în regiunile tropicale ale lumii sunt cei mai frecvenți consumatori ai țărânei. Acestea sunt categoriile de persoane care sunt cele mai vulnerabile la atacul diferitor paraziți și agenți patogeni. Practica geofagiei are sens în rândul acestor populații, mai ales dacă suferă de afecțiuni ale tractului digestiv.

Cercetătorii afirmă că microorganismele patogene nu sunt de găsit în țărână, ci dimpotrivă, geofagia este o încercare de a le liniști pe cele care sunt deja active în organism.

În satul indonezian Taban, țărâna de sub picioare servește nu doar ca materie primă pentru cărămizi și ceramică, ci și pentru pregătirea gustărilor. Acesta este unicul sat din lume, care produce Ampo – mâncarea gătită din cernoziomul curățat de pietriș din câmpurile de orez din apropiere. Deși nu există dovezi medicale, locuitorii consideră că solul este un analgezic eficient și chiar și femeile însărcinate sunt încurajate să îl mănânce, deoarece se crede că are un efect foarte benefic asupra pielii fătului.

Nu existră rețete oficiale de pregătire a bucatelor din țărână, dar în linii generale, asta arată în modul următor: masa solidă este bătută mai întâi cu bastonul, apoi cu un cuțit de bambus sunt răzuite role, care apoi sunt coapte și afumate în vase de lut timp de o jumătate de oră.

După astfel de proceduri simple, solul poate fi mâncat.

Tana – ampo: prăjituri, utilizate în alimentare pe insula Java, în compoziția cărora se găsește argila, situată în stratul terțiar al solului, plină de microorganisme.

Rasima, în vârstă de 53 de ani, care, ca și mulți indonezieni are doar un singur nume, gătește Ampo în fiecare zi și îl vinde la piața locală. Pe zi, ea poate câștiga aproximativ 2 dolari în plus la venitul total al familiei din agricultură.

„Nu știu, când pregătirea mâncării Ampo a devenit afacerea familiei noastre. Tot ce știu – cu asta se ocupa străbunica mea, apoi bunica, după care mama mea, iar acum eu continui această tradiție. Eu lucrez în câmpurile de orez, caut frunze de banane și de copaci de tec, așa că sunt permanent în contact cu natura” – povestește Rasima.

Cei, care au gustat din produsele Rasimei, sunt încântați. Oamenii spun, că țărâna este pur și simplu superbă, are o textură uimitoare cremoasă și un gust minunat.