Cum e viața în Cehia: 10 Lucruri surprinzătoare despre acest ținut pitoresc!

Cehia este una dintre cele mai vizitate țări de pe continentul european, principala atracție turistică fiind capitala, supranumită „Orașul de Aur”. Iată câteva lucruri interesante și, în același timp, surprinzătoare despre viața în Republica Cehă!

1.Cehii practic nu gătesc acasă.

Din acest motiv, în multe apartamente moderne nu există o bucătărie aparte. Aceasta se proiectează împreună cu camera de zi și se numește „colț de bucătărie”. În cultura cehă se obișnuiește să se mănânce în afara casei.

În fiecare zi, practic toate restaurantele și cafenele pregătesc meniul de prânz (Poledni menu). Costul unui astfel de prânz, care conține de obicei 3 feluri de mâncare, este de trei ori mai ieftin decât un prânz obișnuit. Puțini turiști cunosc acest lucru și ratează această șansă de a mânca într-un restaurant la un preț mai redus.

Atitudinea față de ieșirile la restaurante este una obișnuită, familiară, ce ține de rutina zilnică. Prin urmare, cehii nu se îmbracă elegant pentru a face o ieșire la restaurant.

2.În Cehia este foarte populară odihna în aer liber.

În weekend, dacă timpul e frumos, cehii nu sunt de găsit acasă. Orașele devin pustii și le rămân doar turiștilor. Cehii adoră odihna în afara orașului, în sânul naturii, plimbările cu canoea pe râuri sau pe jos în munți, fie că iau cu asalt pistele pentru ciclism.

Ei au inventat o mulțime de lucruri, care îi ajută să nu se limiteze, odihnindu-se și călătorind împreună cu copiii mici.

3.Cehii preferă îmbrăcămintea sport.

În magazinele de aici, adidașii și costumele sport sunt foarte întrebate, spre deosebire de rochiile cu pietre sau costumele elegante pentru bărbați. Femeile cehe nu pierd prea mult timp dimineața pentru coafuri și machiaj. Acestea își strâng părul într-o coadă și își iau containerul cu dejunul, pe care îl mănâncă în drum spre serviciu.

Pentru oamenii de aici, conceptul „confort” se află pe primul loc. Ținând cont de faptul, că 80% din toate străzile orașelor cehe sunt acoperite cu pietre de pavaj, adidașii sunt cea mai confortabilă încălțăminte.

4.Cehii nu își creează o familie înainte de 30 de ani.

Această tendință este caracteristică pentru toate țările europene. Cehii iubesc copiii, dar încep să îi planifice abia după 30 de ani. Până la această vârstă, oamenii se realizează pe plan profesional și trăiesc mai mult pentru sine.

5.Cultura cehă se deosebește mult de cultura română. 

La noi, de exemplu, zilele de naștere se sărbătoresc de obicei în cercul prietenilor apropiați, cu o masă întinsă și cu multe cadouri. În Cehia, zilele de naștere se sărbătoresc, de obicei, la restaurant. Sărbătoritul nu va fi uimit dacă oaspeții vor veni fără cadouri, căci este o chestiune voluntară, mai ales că fiecare oaspete își achită singur comanda.

6.În Cehia totul este creat pentru o viață confortabilă. 

Din obișnuință, ai noștri încep să caute în ce constă trucul, căci „nu poate fi bine și gratis”. Aici te poți relaxa, căci într-adevăr poate fi. De exemplu, dacă ai venit cu un copil mic la spital/restaurant/birou, lucrătorii întotdeauna îi vor aduce cărți de colorat și creioane, o mini-bicicleta sau alte jucării pentru ca acesta să nu se plictisească. De asemenea, pe străzile orașului sunt amenajate o mulțime de locuri de joacă cu acoperire specială anti-alunecare și o varietate de aparate de fitness, pe care le pot folosi gratis nu doar copiii dar și adulții. Terenurile de joacă sunt îngrădite, pentru ca copiii să fie în siguranță acolo.

7.Câinii pentru cehi – sunt un subiect deosebit. 

Uneori îți poate părea, că aceștia iubesc câinii mai mult decât oamenii. Deseori, o familie poate avea tocmai 3 câini în îngrijire. Toate animalele de companie sunt vaccinate, bine întreținute și neagresive. În fiecare restaurant vor fi bucuroși să îți vadă câinele alături și îi vor aduce neapărat un bol cu apă. Să îți pierzi câinele este practic imposibil. Aproape fiecare animal de companie are implantant un cip (pașaport), cu ajutorul căruia poți afla ușor cine este proprietarul și cum îl poți contacta.

8.Transportul în Republica Cehă circulă cu o precizie uimitoare. 

Cu ajutorul unei aplicații speciale, poți afla în care minut va ajunge tramvaiul la stație și calcula cât timp va dura călătoria. Poți fi absolut sigur că aceste date sunt corecte.

9.Cehii iubesc să beneficieze de diferite reduceri și oferte. 

De obicei, turiștii nici nu bănuiesc de numeroasele posibilități de a economisi. Practic fiecare restaurant și magazin îți propune să faci un card de client, care oferă anumite beneficii. Portmoneul cehilor este plin cu diverse carduri de reduceri, cu ajutorul cărora ei economisesc absolut în toate: combustibil, cadouri, bilete, ș.a. Cel mai interesant este că oportunitățile oferite de aceste carduri chiar sunt reale, prin urmare vizitarea magazinelor se transformă într-un joc de noroc.

10.În Cehia ar putea șoca libertatea excesivă.

De exemplu, în Cehia pot fi cumpărate în mod legal semințe de marijuana. De asemenea, este un fapt cunoscut că depozitatea unei cantități mici de droguri nu reprezintă o infracțiune. Pentru toate tipurile de droguri, autoritățile au stabilit o limită admisibilă. Persoanele „relaxate” pot fi întâlnite destul de des. Aceștia nu se ascund pe după colțuri și nu sunt deloc agresivi. Aici scoietatea este „pe propriul val” și fiecare se poate realiza așa cum vrea și cum consideră de cuviință.