Copacul pe care cresc 40 de fructe diferite

Probabil fiecare dintre noi s-a gândit cel puțin odată: „Ce-ar fi dacă pe același copac ar crește mai multe soiuri de fructe?” Iată că aceasta idee a devenit realitate. Copacul hibrid cu 40 de soiuri de fructe crește în Statele Unite ale Americii. De pe ramurile lui poți culege prune, piersici, caise, vișine și chiar migdale. Și asta încă nu e totul!

Pomul – minune se află pe teritoriul universității din orașul Syracuse, din statul New York. Creatorul acestui proiect inedit este un inginer, sculptor și profesor la această universitate.

Pentru a obține acest rezultat, Sam van Aken a încrucișat și altoit mai multe soiuri de pomi fructiferi. Altoirea este procedeul prin care două plante sunt unite artificial, realizându-se o contopire a sistemului circulator al acestora.

Deși altoirea se folosește frecvent, 40 de soiuri pe un singur pom reprezintă o realizare deosebită. A fost nevoie de mulți ani pentru a se ajunge la o asemenea performanță.

„În prezent lucrez cu peste 250 de tipuri de fructe cu sâmburi, aducând laolaltă toate aceste tipuri într-un singur pom, urmărind o anumită schemă, pot „sculpta” copacul pentru a arăta așa cum vreau atunci când înflorește” – a explicat artistul.

Sam Van Aken lasă pomul să crească aproximativ trei ani, timp în care acesta dezvoltă patru sau cinci ramuri. Acestea sunt tăiate, iar în locul lor sunt atașați muguri ai altor cinci soiuri diferite, prin altoire. Țesuturile conductoare ale plantelor atașate se sudează cu cele ale pomului. Seva care circulă prin țesutul pomului hrănește noile ramuri.

Primăvara este o plăcere să privești pomul cu 40 de tipuri diferite de fructe care înflorește în zeci de nuanțe și culori. Până acum, artistul a creat și crescut 16 pomi de acest gen, care sunt răspândiți de-a lungul Statelor Unite în muzee, spații publice și colecții de arte private.