Acest campion mondial la înot a salvat 20 de oameni de la moarte, pierzându-și cariera. Istoria lui te va cutremura!

Un campion este omul care tinde spre câștig și vrea să fie primul în domeniul său. În istorie sunt mulți campioni, dar armeanul Şavarş Karapetian, este un sportiv care merită mai mult decât acest titlu. Vei fi de acord cu acest lucru, după ce vei afla istoria vieții sale.

Karapetian este un înotător armean, care a câștigat Campionatul Mondial de 17 ori, de 13 ori a fost campion al Europei și de 7 ori campion al URSS. În plus, el a spart recordul mondial de 11 ori. Cu toate acestea, nu numai realizările sale sportive îl fac un adevărat erou.

Cum a decis să fie înotător?

Când Şavarş Karapetian avea doar 15 ani, a fost atacat de niște bandiți. L-au bătut au legat de el o piatră mare și l-au aruncat în lac. Cu mult efort, el și-a eliberat mâinile de frânghie și a aruncat piatra, care îl trăgea în jos. A reușit să supraviețuiască, iar după acest incident, tânărul a mers la înot. La 18 ani, Karapetian era deja campionul Uniunii Sovietice, iar două luni mai târziu a devenit campionul Europei, rupând recordul mondial.

În scurt timp a devenit cunoscut în întreaga lume

Mulți înotători îl invidiau pe sportiv. Un alt înotător i-a închis robinetul de oxigen în timpul unui campionat de la Kiev. Dar chiar și în aceste condiții, care aproape că l-au costat viața, Karapetian a câștigat cursa!

A mai scăpat din ghearele morții și în anul 1974. Autobuzul, în care era înotătorul și alții 30 de oameni, a derapat și era cât pe ce să cadă de pe o stâncă. Karapetian nu și-a pierdut cumpătul, a întors în grabă volanul și astfel și-a salvat viața proprie și a celorlalți pasageri.

A salvat alți 20 de oameni de la moarte, punându-și viața în pericol

La doi ani după incidentul cu autobuzul, Karapetian a fost martorul unui accident cumplit, când un troleibuz a derapat de pe șosea, a spart stratul de gheață și a ajuns sub apa unui lac.

Înotătorul nu a avut nici o îndoială: știa exact ce trebuie să facă!

A sărit în apă, a spart geamurile și a scos 46 de pasageri din vehicul, 20 dintre aceștia au supraviețuit. Troleibuzul se afla la 25 de metri de mal, la o adâncime de 10 metri. Karapetian a făcut 30 de scufundări pentru a salva cât mai mulți oameni.

După 30 de scufundări, el însuși și-a pierdut cunoștința, din lipsă de oxigen. Ulterior, a fost diagnosticat cu pneumonie și intoxicație în sânge, deoarece apa din lac era foarte poluată.

El a stat 46 de zile în comă și din această cauză cariera înotătorului s-a încheiat. Cu toate acestea, el a devenit faimos în întreaga lume nu doar datorită recordurilor sale, dar și pentru faptul că a salvat 20 de oameni de la moarte.