
În lumea, unde în fiecare zi peste omenire se răstoarnă câte un munte de informație, tot mai mulți preferă minimalismul. Oamenii doresc să renunțe la lucrurile inutile și aleg doar esența. Tot mai mulți declară că simplitate – este cea frumoasă.
Citiți mai jos despre minimalism și admirați o colecție de fotografii.
În trecut, minimalismul se referea la acele mișcări sau stiluri în diverse forme de artă și design, unde lucrarea de artă era redusă la părțile sale fundamentale.
În prezent, acest curent este tot mai popular în literatură, muzică, cinematografie, aranjări florale și chiar în schițe pentru viitoarele automobile. Totuși, natura este cel mai bun creator al minimalismului.
Arhitectul german Mies van der Rohe a declarat privitor la minimalism: „mai puțin înseamnă mai mult”.
Astfel acesta a definit strategiile sale estetice pentru a pune accentul pe structura internă a construcției, pentru a elimina pereții interni și pentru a adopta un plan deschis, reducând structura construcției la o fațadă, puternică, transparentă și elegantă.
În termini arhitecturali minimalismul este bazat pe procesul de reducere a spațiului și a formelor, în schimb accentuarea luminilor.
Fundamentul minimalismului rămâne însă același linii clare, suprafețe dure și mobilier jos, dar, mai nou, observam muchii mai slabe, mai multe culori și textura.
O pictură minimalistă, de exemplu, va folosi în general un număr limitat de culori și va folosi forme geometrice simple.
În sculptura minimalistă, accentul se pune pe materialele folosite. Deși mulți cred că minimalismul implică doar reprezentări abstracte-geometrice, în prezent această mișcare se extinde în afara acestor limitări.
Minimalismul literar este caracterizat printr-o folosire redusă a cuvintelor. Autorii minimaliști evită figurile de stil și folosesc mai mult descrierile simple.
Cititorii sunt așteptați să aibă un rol activ în crearea unei povești, sau să determine înțelesul bazat atât pe contextul lor personal cât și pe contextul autorului. Personajele în proza minimalistă sunt simple.
Minimalismul în filosofie indică o filosofie formată în jurul unor elemente de bază ale vieții, în loc de tot spectrul uman sau al vieții.
Persoanele care au adoptat o filosofie minimalistă în general trăiesc viața la un nivel de bază, cu minimul necesar ca să supraviețuiască.
O fotografie minimalistă, ca și o pictură minimalistă folosește un număr limitat de culori și forme geometrice simple.
În arta fotografică, atenția spectatorului este atrasă de un subiect în imagine, fără să existe alte elemente secundare.
Să realizezi astfel de fotografii este destul de complicat, afirmă fotografii. Deși numărul elementelor în fotografie este minim, în același timp, cele prezente trebuie să fie suficiente pentru a reda ideea autorului.