
Mama natură, cu o generozitate infinită a oferit lumii multe viețuitoare diverse și ciudate. Unele creaturi au un aspect atât de ciudat încât, atunci când le privești cu atenție, te gândești involuntar – oare nu sunt extratereștri? Convinge-te singur!
1.Cârtița cu nas stelat
În general, este o cârtiță obișnuită, doar că pe nas are o stea, care conține peste 25 de mii de receptori senzoriali. Spre deosebire de reprezentanții obișnuiți, acesta este capabil să găsească prada nu numai în subteran, ci și în apă. El expiră sub apă și inhalează bulele înapoi – astfel, reușește să simtă mirosurile și să caute delicatese în apă.
2.Calamarul cu dinți (Promachoteuthis Sulcus)
Acest calamar cu un astfel de zâmbet a căzut în mâinile oamenilor de știință o singură dată. A fost scos de la o adâncime de 1750 – 2000 de metri pe vasul de cercetare german Walther Herwig în sudul Oceanului Atlantic. Desigur, că nu are dinți adevărați, ci este un pliu special care acoperă gura moluștei.
3.Odontodactylus scyllarus
Deși sunt creaturi mici de mare, această varietate de creveți are o vedere unică și o armă mortală. Se întâlnesc în apele tropicale și subtropicale ale oceanelor. Perechea lor de membre puternice seamănă cu un cuțit, cu ajutorul căruia își vânează prada.
4.Dugong
Singurul mamifer marin ierbivor. În general, este un fel de văcuță doar că habitează în apă. Dacă dugongii reușesc să evite plasele de pescuit, atunci se pot bucura de o viață lungă de peste 70 de ani. În ciuda dimensiunilor terifiante, sunt foarte vulnerabili și sunt considerați a fi pe cale de dispariție.
5.Gerenuk sau gazela girafă
Acesta aparține familiei de antilope și trăiește în zona Marilor Lacuri Africane și a Cornului Africii. Gâtul lung și subțire și picioarele lungi îl fac pe gerenuk să se deosebească de celelalte animale din ordinul paracopitatelor. Acesta poate rezista fără apă luni întregi. Pentru a păstra populația lor, acestea au fost introduse în Cartea Roșie Internațională.
6.Tardigrada
Tardigradele sunt animale nevertebrate de dimensiuni foarte mici, 1,5 – 0,1 mm lungime. Aceste creaturi sunt răspândite pe tot globul, începând cu Munții Himalaya la mii de metri înălțime până în adâncimile Pământului. Rezistă în apele dulci, în mediul marin, în sol și nisip. Însă, cel mai des acestea au fost observate în licheni și mușchi.
Tardigradele pot supraviețui în condiții extreme, la temeperaturi de -273 grade Celsius, până la + 151 grade Celsius, trăind până șa 10 ani fără apă.
7.Narvalul
Narvalul face parte din familia Monodontidae alături de belugă ce trăiește pe tot parcursul anului în Oceanul Arctic. Pentru prima dată, acesta a fost descoperit în apele din nordul Canadei și din Groenlanda. Are un dinte superior lung care atinge o lungime de 2 metri și poate cântări până la 10 kilograme. Acesta este caracteristic doar masculilor și este folosit pentru a-și impune rangul sau ca armă.
Astăzi, populația narvalilor numără doar 23 de mii de capete, ceea ce oferă motive pentru a îi considera a fi o specie pe cale de dispariție.
8.Izopodul uriaș
Nu, acesta nu este un monstru preistoric și nici un extraterestru. Acesta este un reprezentant mare din genul Bathynomus și se găsește la mare adâncime. Trăiesc peste tot în Atlanticul de Vest, inclusiv în Golful Mexic și în Caraibe.
9.Pasărea sabot
Este o pasăre care trăiește în desișurile nepătrunse ale Nilului. Are un cioc enorm, asemănător unui sabot. Zboară foarte greu și nu o face decât la mare nevoie. Se hrănește cu pești, broaște, pui de crocodil, precum și păsări tinere de apă.
10.Glaucus atlanticul
Denumit și Dragonul albastru, este o specie de moluște gastropode din familia Glaucidae. Una dintre caracteristicile sale distincte este felul în care plutește, cu susul în jos. Nuanțele corpului său îl ajuă să se camufleze perfect, făcându-l greu de observat pentru prădătorii subacvatici. Se hrănește cu organisme microscopice, precum și protozoare și alge.
11.Iepure de mare
Aceasta este o specie de melci de mare care se găsesc în Oceanul Indian, în zona Filipinelor și a Japoniei. A fost descoperit încă în anul 1938 de către biologul marin japonez Kikutaro Baba. Organele asemănătoare cu niște urechi sunt de fapt formațiuni chemoreceptoare care îi ajută să detecteze substanțele chimice din apă și să părăsească zonele în care mediul este dăunător.
12.Tremoctopus violaceus
Această creatură pare că a venit de pe altă planetă și s-a stabilit în ocean. Caracatițele, în general, sunt creaturi ciudate – au trei inimi, salivă otrăvitoare, capacitatea de a schimba culoarea și textura pielii cu ușurință, iar tentaculele lor pot efectua mișcări și acțiuni fără instrucțiuni de la creier. Dar acest tip de caracatițe se deosebesc de restul.
Femelele posedă o manta violetă și cresc până la doi metri lungime. Acestea își păstrează mantaua într-o pungă specială lângă gură și, în caz de pericol, o desfac, încercând să pară mai mari și mai îngrozitoare.
13.Dracul de mare
Dracul de mare sau peștele pescar trăiește la o adâncime foarte mare în întuneric total. Iar în frunte are o mică lanternă, care conține fosfor numită esca. Orice pește care trăiește în ape adânci știe că lumina care vine de la dracul de mare înseamnă moartea sigură. Esca servește ca momeală pentru atragerea prăzii în apropierea gurii sale, ca o adevărată undiță de pescuit.
14.Pasărea paradisului
Lophorina superba are o denumire foarte frumoasă. Masculii au o înfățișare spectaculoasă și atrag atenția, iar femelele sunt niște păsări obișnuite cenușii. Pe lângă penajul negru catifelat, masculii mai au și un „scut” albastru la piept, pe care îl ridică în timpul demonstrațiilor de împerechere.
15.Peștele fără corp
Probabil ai mai văzut imagini cu această creatură ciudată. Peștele fără corp arată complet diferit atunci când este la el acasă – sub apă, la o adâncime de 600 până la 1200 de metri, unde presiunea este de 60 – 120 de ori mai mare decât pe uscat. Acolo, peștele arată destul de drăguț însă nu poate fi fotografiat. Este prea complicat. Astfel, peștele a fost recunoscut ca fiind unul dintre cei mai urâți din lume și chiar a ajuns logo-ul pentru The Ugly Animal Preservation Society.