14 Lucruri neștiute despre Bhutan – țara, unde nu există oameni fără adăpost, iar medicina este gratuită!

Bhutan – țara pitorească și misterioasă, situată între India și China, a fost închisă pentru turiști până în anul 1974. Astăzi, oricare doritor o poate vizita, însă trebuie să treacă prin multe formalități și să aibă o sumă considerabilă de bani în buzunar. Necătând la faptul, că granițele au fost deschise, regele își protejează statul de fluxul de turiști în toate modurile posibile.

Am decis să aflăm mai multe despre tradițiile și numeroasele interdicții ale acestei țări, dar și să ne clarificăm de ce locuitorii Bhutanului sunt niște oameni extrem de fericiți.

1.Lipsa internetului și a televiziunii

În Bhutan, au fost interzise oficial conexiunile la internet și televiziune până în anul 1999. Apoi, a devenit imposibil ca țara să fie complet izolată de influența tehnologiilor moderne, de aceea regele le-a deschis locuitorilor accesul la aceste beneficii ale civilizației. Astfel, Bhutan a devenit ultima țară din lume, care a început să utilizeze televiziunea.

2.Ministerul fericirii

Pentru a avea grijă de starea spirituală a fiecărui locuitor, în anul 2008 a fost creată Comisia privind fericirea poporului. Chiar și în chestionarul de recensământ există un punct special, în care locuitorii trebuie să precizeze cât sunt de mulțumiți de nivelul de trai.

Aici funcționează un Minister al Fericirii, și în general, conceptul de fericire se află în fruntea politicii naționale. Calitatea vieții este determinată de echilibrul dintre valorile materiale și cele spirituale.

3.Aici nu există oameni fără adăpost

În Bhutan nu există oameni care locuiesc în stradă. Dacă omul își pierde locuința, el trebuie să se adreseze regelui, care la rândul său îi oferă un lot de pământ, unde să-și poată construi o casă și să se angajeze în agricultură.

4.Medicină gratuită

Fiecare locuitor are dreptul la îngrijire medicală gratuită. Este interesant faptul, că în Bhutan se practică atât medicina tradițională, cât și cea clasică, iar pacientul poate alege singur modalitate de tratare.

5.Cod vestimentar național

Locuitorii Bhutanului poartă haine tradiționale. Bărbații poartă cămăși până la genunchi, iar femeile – rochii până la pământ. Statutul social poate fi determinat după culoarea fularului, care se leagă peste umărul stâng. Cetățenii de rând poartă fulare albe, iar nobilimea și călugării  – galbene.

6.Interzicerea fumatului

Regele Bhutanului a emis o lege, care interzice fumatul, cultivarea și distribuirea tutunului pe teritoriul întregului stat. Aici este imposibil să cumperi tabac. Turiștii, care reușesc să obțină permisiunea de a vizita Bhutanul, trebuie să achite o taxă foarte mare pentru importul tutunului în țară.

7.Respectul față de animale și natură

Țara este foarte preocupată de mediul înconjurător și floră. O atenție deosebită se acordă sădirii copacilor. În anul 2015, în Bhutan a fost stabilit un record mondial, atunci când timp de o oră au fost plantați 50.000 de copaci.

8.Bucatele tradiționale

Marea majoritate a locuitorilor sunt budiști. Întrucât, această religie propăvăduie respectul pentru lumea animalelor, în țară este răspândit vegetarianismul. Baza tuturor felurilor de mâncare este orezul. O atenție deosebită se acordă ceremoniei ceaiului. Oamenii de aici preferă să bea ceaiul negru sau verde, adăugând puțină sare, un vârf de piper și o lingură de unt.

9.Turismul

În Bhutan, poți ajunge doar făcând parte dintr-un grup turistic. De toate documentele și vizele se ocupă o singură companie de stat. Pentru a obține permisiunea de intrare, trebuie să plătești toate costurile în avans (zborul, hotelul, comisioanele, serviciile operatorului turistic și a ghidului, viza și asigurarea).

Călătoriile prin țară sunt posibile numai cu transferurile furnizate de operatorul de turism și numai în însoțirea ghidului. Operatorul de turism din Bhutan oferă o varietate de programe pentru toți turiștii. O zi cu program stabilit costă în medie 250 de dolari. Pe teritoriul țării există o singură companie aeriană, care realizează toate transportările.

10.Tradițiile de moștenire 

În Bhutan, femeile sunt respectate și onorate. Aici, toată proprietatea se transmite prin moștenire nu fiului, ci fiicei mai mari. De obicei, este casa, animalele și lotul de pământ.

11.Ecologia mai presus de toate

În prezent, întreaga lume optează pentru produsele cu inscripția „bio” pe etichetă. În Bhutan nu există probleme la acest capitol. Importul îngrășămintelor chimice este strict interzis, ca și utilizarea lor. De aceea, toate produsele cultivate pe teritoriul țării sunt naturale.

12.Tradițiile de nuntă

În Bhutan sunt interzise căsătoriile cu cetățenii străini. Regele depune mult efort pentru a păstra identitatea și „curățenia” națiunii. În timpul ceremoniei, care este petrecută de călugări, sunt citite mantre. Se consideră că acest lucru le permite tinerilor căsătoriți să devină un întreg spiritual.

De cele mai multe ori, mirele vine să locuiască în casa miresei. Și doar atunci când el reușește să câștige destui bani, ei pot să treacă în locuința lor.

13.Situația pe drumuri

În capitala Bhutanului nu există niciun semafor. Acest lucru nu reprezintă o problemă și nu aduce dificultăți în odinea publică. Semnele rutiere sunt desenate manual.

14.Casele de turtă dulce

Oamenii de aici iubesc să-și picteze casele. De cele mai multe ori, ei aleg să reprezinte păsările, animalele și diferite ornamente. O casă tradițională reprezintă o construcție cu 3 etaje. Primul nivel este de obicei rezervat pentru bovine, al doilea este ocupat de camerele locative, iar al treilea pentru uscarea și depozitarea fânului.

Necătând la numeroasele interdicții și reguli stricte, în Bhutan trăiesc oameni fericiți și zâmbitori. Această destinație devine tot mai atractivă pentru turiștii din întreaga lume.